Váratlan hírek jöttek a búzáról, kukoricáról: erre nem sokan számítottak

agrarszektor.hu2024. szeptember 24. 14:02

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO - Food and Agriculture Organization) legutóbbi, szeptemberi előrejelzése alapján a 2024. évi globális gabonatermelés 2851 millió tonna lesz, amely 2,8 millió tonnával csökkent a júliusi előrejelzéshez képest.

A FAO előrejelzése alapján az idei globális gabonatermelés 2851 millió tonna lesz, amely 2,8 millió tonnával csökkent a júliusi előrejelzéshez képest, azonban ennek ellenére a 2023. évi termeléssel azonos szint prognosztizálható - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a FAO és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) statisztikái alapján. A csökkenés elsősorban a kedvezőtlen, aszályos időjárással magyarázható, mely az Európai Uniót, Mexikót és Ukrajnát is érintette többek között. Ez a negatív hatás az árpa termeléshozamát Kanadában és az Európai Unióban, valamint a cirok terméskilátásait is visszafogta az Amerikai Egyesült Államokban. Ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államok kukoricatermelési előrejelzését jelentősen javították a kedvező időjárási körülmények, mégis várhatóan a termés elmarad a tavalyi évhez képest.  

A gabonafelhasználására vonatkozó előrejelzés 2852 millió tonna, ami 0,2%-kal magasabb az előző évhez képest. Az árpa és a cirok esetében csökkenés figyelhető meg, ami elsősorban a várható alacsonyabb takarmányozási felhasználással magyarázható. A gabonakészlet várhatóan 890 millió tonna lesz, ami 30,7%-os készlet-felhasználási aránnyal továbbra is megfelelő ellátási kilátásokat jelez. A kukoricakészletekben várható a csökkenés, ami nagyrészt az Európai Unió és Ukrajna alacsonyabb termelési kilátásaiból ered. A kukorica mellett az árpakészletek is csökkentek főként Kanadában és az Európai Unióban, valamint a cirokkészletek is hasonló tendenciát mutatnak Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban

A búzatermelés várhatóan 791,4 millió tonna lesz, ami 2,3 millió tonnával magasabb a júliusi előrejelzéshez képest, és csaknem 3 millió tonnával több az előző évi termeléstől. A növekedés elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban a vártnál jobb téli betakarítási eredményekkel magyarázható, de Kínában és Argentínában is magasabb termés várható. Azonban az Európai Unióban és Oroszországban a kedvezőtlen időjárási körülmények csökkentették a terméshozamokat.

A búzafelhasználási előrejelzés 793,3 millió tonna, ami 0,6%-kal kevesebb a tavalyihoz viszonyítva, ami elsősorban a kínai élelmiszeripar búza felhasználásának felülvizsgálatával magyarázható. Ezzel szemben a készlet az előrejelzések szerint 314,4 millió tonna, amihez hozzájárult az Amerikai Egyesült Államok a vártnál jobb termelési eredménye is

Az Európai Unió búzatermelését 124,0 millió tonnára becsülik, ami 10,9 millió tonnával elmarad az előző évinél. Ezt magyarázhatja az, hogy a becsült betakarított terület nagysága (23 millió hektár) kisebb és a becsült terméshozam (5,39 tonna/hektár) alacsonyabb az előző évhez viszonyítva. Emellett Észak-Európában a termelést megnehezítette a túl sok eső, amely Németországot és Franciaországot érintette a legsúlyosabban. Továbbá Spanyolországban, Lengyelországban és Csehországban is csökkenés tapasztalható.

A kukoricatermelés szintén csökkenést mutat: 59 millió tonnára becsülik, ami 2,5 millió tonnával kevesebb az előző évi terméshez viszonyítva. Ebben a délkelet-európai aszály és hőség jelentős szerepet játszik. A betakarított terület becsült nagysága (8,6 millió hektár) 5%-kal meghaladja az előző évit, azonban a becsült termésátlagok (6,86 tonna/hektár) elmaradtan a tavalyitól.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
usda, fao, gabonatermés, prognózis, csökkenés, előrejelzés, búzatermelés, búzatermés, kukoricatermés, gabonakészlet, terméscsökkenés, kukoricatermelés, búzakészlet,