Fontos megállapodást kötött a MATE és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Fontos megállapodást kötött a MATE és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

agrarszektor.hu
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) hosszútávú stratégiai együttműködést kötött, melynek célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése az egyetemeken, a közös szakmai rendezvények együttes megvalósítása és a Borászati Füzetek szakmai lapban történő tudományos tartalmak bővítése, valamint annak kutatási forrásként történő felhasználása - derült ki a MATE közleményéből.

Köszöntő beszédében Gyuricza Csaba rektor kiemelte, hogy az Egyetem stratégiai megállapodás köt a HNT-vel, amit azért fontos hangsúlyozni, mert az Egyetem több szinten köt együttműködéseket különböző szervezetekkel, de a legmagasabb szint ezek között a stratégiai megállapodás, melyet minden esetben csak az adott ágazat legmeghatározóbb szereplőjével, így ebben az esetben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával köt. A kulturált borfogyasztás népszerűsítése egy meghatározó feladat a szőlész- borász ágazat számára, ugyanis a borágazat előtt álló egyre növekvő kihívások tükrében elengedhetetlen a bor felelős és mértékletes fogyasztásának hangsúlyozása a fiatal generációk körében. Frittmann János, a HNT elnöke ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy ezen program kapcsán a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen együttműködik a Magyar Bor Akadémiával a Wine in Moderation program nemzeti koordinátorával.

A Borászati Füzetek a HNT tulajdonában lévő legrégebbi, 155 éves múltra visszatekintő agrár szakmai kiadvány, amely szerepel a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Osztálya által elfogadott tudományos folyóiratok jegyzékében.  A két szervezet közös célja a szakmai, tudományos tartalom bővítése és hogy a lap meghatározó platformja legyen az egyetem oktatói és hallgatói tudományos munkájának, akár forrásként, akár felületként.

Az előttünk álló feladat, hogy részletesen kidolgozzuk a fenti célnak megvalósítását, részleteit a tulajdonos HNT, a lapkiadó Magyar Mezőgazdaság Kft. és a MATE együttműködésében

- hangsúlyozta Frittmann János.

A HNT további szakmai együttműködéseket is tervez a MATE-val, melyek kidolgozása most is folyamatban van. Ennek fókuszában pedig a magyar szőlőtermesztés biológiai alapja van. A két szervezet egymás értékei és eredményei ismeretében fontosnak tartja, hogy a közös szakmai területeken egymást erősítve együttműködjenek. Közös munkájuk eredményeiről, sikereiről és újabb terveiről hamarosan beszámolnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 25. 06:03