Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.25. szerda

agrarszektor.hu2024. szeptember 25. 07:45

A déli óráktól nyugat, délnyugat felől csökken a felhőzet - késő délután, estefelé az északkeleti megyékben is -, az ország nagy részén több órára kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.09.25.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.09.25.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.09.25.) napon.

2024.09.25. szerda: A déli óráktól nyugat, délnyugat felől csökken a felhőzet - késő délután, estefelé az északkeleti megyékben is -, az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Elszórtan eső, zápor, esetleg zivatar kialakulhat, majd estefelé a legtöbb helyen megszűnik a csapadék. A déli, délnyugati szél a Dunántúlon helyenként megélénkül, zivatar környékén erős vagy viharos széllökés is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 24 fok között alakul, az Északi-középhegységben lesz a hűvösebb.
Késő estére 13 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hidegfront jellegű fronthatásra kell számítani. Legáltalánosabb panaszként a fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2024.09.26 csütörtök: Fátyolfelhők szűrik a napsütést, emellett északon, északkeleten időnként vastagabb is lehet a felhőzet. Ott elvétve előfordulhat kisebb eső, zápor, másutt csapadék nem valószínű. Sokfelé lesz erős, főleg a Dunántúlon és a főváros tágabb környezetében nagy területen viharos a délnyugati, déli szél. A csúcsérték 21, 28 fok között alakul.

Friss híreink:

A magyar kukorica majdnem felével baj van: rengeteg a toxinos tétel

Habár a kukoricának még csak az 50-60 százaléka van learatva Magyarországon, az már most látszik, hogy ennek a mennyiségnek a 40 százaléka toxinos és súlyos gondok vannak a minőségével - tudta meg az Agrárszektor Kiss Pétertől, a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének elnökétől a Hungrana sajtóklubján. Kiemelte, kezd körvonalazódni a probléma itthon, hiszen hiába lesz 5 millió tonna körüli kukoricánk idén, minőségi oldalon ez nagy valószínűséggel nem fogja fedezni a hazai igényeket és mindenképpen importra lesz szükségünk. Hozzátette, az egyik legnagyobb bajt az jelenti most, hogy sok termelő összekeveri az aflatoxinos, fertőzött tételét a jó minőségűvel, ezzel azonban csak egy nagy „kupac” rossz minőségű terményt generál, aminek az értékesíthetősége így korlátozottá válik.

Magosz: a nulladik lépés a gazdákkal való egyeztetés lenne

A gazdákkal együttműködésben kialakított, a termelőket nem hibáztató, hanem partnerként kezelő agrártámogatási rendszert szeretne látni a közeljövőben Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára. Úgy vélte, a területalapú megközelítés helyett tervezett jövedelemalapú szemléletmód túlzott mozgásteret adhat az Európai Bizottság számára. A főtitkár hozzátette: a családi gazdaságoknak továbbra is van jövőjük Magyarországon, a velük kialakított partnerség révén pedig a magyar agráriumban a nagygazdaságoknak is megvan a szerepük.

Eddig bírták a magyar méhészek: sokaknak ez az év lesz az utolsó

Egyre nehezebb és szorultabb helyzetben vannak a magyar méhészek, nagyon sokan fejezik be a működésüket. Az idei pusztító aszály is negatívan hatott a termelésre, de továbbra is az extrém alacsony felvásárlási árak jelentik a legnagyobb kihívást az ágazatban. Habár már újra vám megfizetésével történhet az ukrán méz behozatala, a több, mint 44 ezer tonna vámmentesen beérkező méz árával szinte lehetetlen felvenni a harcot.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Kiderült a súlyos igazság az önkiszolgáló kasszákról: a Lidl, Tesco, Penny, Auchan is érintett

A magyarok döntő többsége használja az önkiszolgáló kasszákat, a legtöbben a gyorsaság miatt választják a klasszikus pénztárakkal ellentétben - derült ki a Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös, nagymintás felméréséből. Akadnak persze, akik inkább távol maradnak az újítástól, de vannak szép számmal, akik szerint jóval több kellene a hazai boltokba belőlük. Kérdőívünket 10358 fő töltötte ki, a részletes eredmények magukért beszélnek az önkiszolgáló kasszák fogyasztói megítélésével kapcsolatban.

Tetszett az erdélyi Gyilkos-tó? Itthon is találsz hasonlót, mutatjuk merre keresd

A Tatai Fényes tanösvény nemcsak a természet szerelmeseinek, de a családoknak és a fotósoknak is ideális úti cél. A könnyen járható tanösvényen végig sétálva megismerhetjük a térség különleges növény- és állatvilágát, és élvezhetjük a langyos források nyújtotta felfrissülést. A tanösvény egész évben várja a látogatókat, minden évszakban más-más arcát mutatva. Felkerestük a tanösvény fenntartóit, hogy mélyebbre ássunk a terület rejtelmeibe.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,