2024. szeptember 25. szerda Eufrozina, Kende
Valami beindult a franciáknál: rengeteg termett ebből a gyümölcsből

Valami beindult a franciáknál: rengeteg termett ebből a gyümölcsből

agrarszektor.hu
Az Agreste szeptember 1-jén kiadott prognózisa szerint a tavalyival megegyező termőterületről (6100 hektár) az idei évben 11%-kal több, 142.6 ezer tonnás körtetermést takaríthatnak be Franciaországban. Ez a növekedés elsősorban a nyári körtefajták (különösen a 42%-kal megugró Guyot) növekvő hozamainak köszönhető, főleg Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) régióban. Az őszi fajták termelése az előző évhez képest várhatóan kis mértékben (+4%-kal) emelkedik, akárcsak a téli fajtáké (+5%). 

A WAPA szerint az európai körtetermelés 5%-kal bővül a tíz éve legkisebb terméssel jellemezhető 2023-as évhez képest, de 8%-kal csökken a 2019-2023 közötti ötéves átlaghoz képest. A legnagyobb európai termelők esetében az idei volumen alakulása vegyes képet mutat: míg Franciaország, Olaszország és Portugália növekedést könyvel el, addig Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban jelentős csökkenés prognosztizálható. Különösen az őszi fajtáknál figyelhető meg a volumen erős visszaesése, így a Conference (-14%) és a Comice (-31%) mennyisége is csökken - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur): Franciaország legjelentősebb (2500 hektár) körtetermesztő régiójában, a teljes belföldi termés 26%-át adó körzetben 2024-ben várhatóan 30%-kal lesz nagyobb a termés, mint a tavalyi évben, amikor a nyári fajták hozama az alternancia miatt kisebb volt. Az esőzések fokozták ugyan a kártevőnyomást, de a gyümölcsméretnek is jót tettek, így a régióban 53,7 ezer tonnás termést várnak az idén. A Rhône völgyében Savoie és Haute-Savoie körzetében károkat okozott ugyan a fagy, ennek ellenére a termelés várhatóan meghaladja az előző évit, amihez a Guyot nyári fajta javuló hozamai jelentős mértékben hozzájárulnak.

Occitanie régióban a jelentős gyümölcshullás miatt a tavalyinál kisebb termést vártak, különösen Gard körzetében, de kiderült, hogy a nagyobb gyümölcsméretek kompenzálni fogják a veszteséget - így az Agreste a 600 hektáros termőterületről 16,2 ezer tonnás termést prognosztizál. Centre-Val de Loire régióban a gyengébb virágzás miatt rosszabb volt a gyümölcskötődés, és bár eleinte úgy látszott, hogy kisebb gyümölcsök képződnek, végül megérkezett a csapadék, és az első leszüretelt Vilmos körték méretéből már látszik, hogy a tavalyival azonos, 11,8 ezer tonnás termés várható a 400 hektáros termőterületről. Pays de la Loire-ban az egyetlen olyan régió, ahol a termőterület növekedése (500 hektárra) ellenére is a tavalyinál 5%-kal kisebb, 19 ezer tonnás termés várható a gyenge kötődés miatt. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 25. 16:33