Valami beindult a franciáknál: rengeteg termett ebből a gyümölcsből

agrarszektor.hu2024. szeptember 25. 18:34

Az Agreste szeptember 1-jén kiadott prognózisa szerint a tavalyival megegyező termőterületről (6100 hektár) az idei évben 11%-kal több, 142.6 ezer tonnás körtetermést takaríthatnak be Franciaországban. Ez a növekedés elsősorban a nyári körtefajták (különösen a 42%-kal megugró Guyot) növekvő hozamainak köszönhető, főleg Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) régióban. Az őszi fajták termelése az előző évhez képest várhatóan kis mértékben (+4%-kal) emelkedik, akárcsak a téli fajtáké (+5%). 

A WAPA szerint az európai körtetermelés 5%-kal bővül a tíz éve legkisebb terméssel jellemezhető 2023-as évhez képest, de 8%-kal csökken a 2019-2023 közötti ötéves átlaghoz képest. A legnagyobb európai termelők esetében az idei volumen alakulása vegyes képet mutat: míg Franciaország, Olaszország és Portugália növekedést könyvel el, addig Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban jelentős csökkenés prognosztizálható. Különösen az őszi fajtáknál figyelhető meg a volumen erős visszaesése, így a Conference (-14%) és a Comice (-31%) mennyisége is csökken - írja a FruitVeB.

PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur): Franciaország legjelentősebb (2500 hektár) körtetermesztő régiójában, a teljes belföldi termés 26%-át adó körzetben 2024-ben várhatóan 30%-kal lesz nagyobb a termés, mint a tavalyi évben, amikor a nyári fajták hozama az alternancia miatt kisebb volt. Az esőzések fokozták ugyan a kártevőnyomást, de a gyümölcsméretnek is jót tettek, így a régióban 53,7 ezer tonnás termést várnak az idén. A Rhône völgyében Savoie és Haute-Savoie körzetében károkat okozott ugyan a fagy, ennek ellenére a termelés várhatóan meghaladja az előző évit, amihez a Guyot nyári fajta javuló hozamai jelentős mértékben hozzájárulnak.

Occitanie régióban a jelentős gyümölcshullás miatt a tavalyinál kisebb termést vártak, különösen Gard körzetében, de kiderült, hogy a nagyobb gyümölcsméretek kompenzálni fogják a veszteséget - így az Agreste a 600 hektáros termőterületről 16,2 ezer tonnás termést prognosztizál. Centre-Val de Loire régióban a gyengébb virágzás miatt rosszabb volt a gyümölcskötődés, és bár eleinte úgy látszott, hogy kisebb gyümölcsök képződnek, végül megérkezett a csapadék, és az első leszüretelt Vilmos körték méretéből már látszik, hogy a tavalyival azonos, 11,8 ezer tonnás termés várható a 400 hektáros termőterületről. Pays de la Loire-ban az egyetlen olyan régió, ahol a termőterület növekedése (500 hektárra) ellenére is a tavalyinál 5%-kal kisebb, 19 ezer tonnás termés várható a gyenge kötődés miatt. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
franciaország, termés, körte, volumen, francia, csökken, körtetermés, körtekészlet,