Elképesztő, mennyit költöttünk erre az élelmiszerre

Elképesztő, mennyit költöttünk erre az élelmiszerre

agrarszektor.hu
Tavaly az európaiak mintegy 6,5 milliárd dollárért importáltak héjas gyümölcsöket, jóllehet a belső termelés, mindenekelőtt Románia, Olaszország és Franciaország kibocsátása sem kevés. A helyzet leginkább az Egyesült Államoknak, Törökországnak, Vietnámnak és Chilének kedvez - írja a NAK az USDA nyomán készült összeállításában.

Az Egyesült Államok az EU legnagyobb beszállítója 2,4 milliárd dollár értékben, ami a teljes import 37%-át teszi ki. Törökország a második legnagyobb beszállító a behozatal 22%-val, főként mogyoróból, őt követi Vietnam (kesudió) és Chile (mogyoró és dió). Az Egyesült Államok mandula exportja az EU-ba 1,28 milliárd dollár értékű, ezt követi a pisztácia 758 millió dollárral és a dió közel 276 millió dollárral. Az EU-n belül az amerikai héjasok legjelentősebb importőrei Németország, Spanyolország és Olaszország.

Románia most is az élen

Az ültetvények többsége kis gazdaságok tulajdonában van, de egyre nagyobb a kereskedelmi érdeklődés az intenzív dióültetvények létesítése iránt. A fák száma folyamatosan növekszik, 2023-ban elérte a 2,6 milliót, ami 2020-hoz képest közel 30%-os bővülést jelent. A termőfák száma várhatóan tovább bővül majd, a gyümölcsfákra vonatkozó uniós támogatások által ösztönzött korábbi telepítéseknek köszönhetően. A hőség és a szárazság kockázata azonban további beruházásokat tesz szükségessé a gyümölcsösökben a jövedelmezőség biztosítása érdekében.

A franciáknak nem kedvezett az időjárás

Franciaországban a termelés Dél-Franciaországban, Auvergne-Rhône-Alpes, Nouvelle Aquitaine és Okcitánia (Midi-Pyrénées) régiókban összpontosul. A kivi mellett a dió az egyetlen olyan gyümölcs, amelynek területe az elmúlt tíz év alatt nőtt.

A 2024/25-ös gazdasági évben késői fagyok voltak Délnyugat-Franciaországban, de a nyár folyamán sok eső esett. A termés az ország délkeleti részén elfogadható, de délnyugaton ismét nagyon alacsony, az átlagosnak kevesebb mint a fele. Összességében a francia termés alacsony lesz, de valamivel a 2023-as adat feletti.

Spanyolországban a fő diótermő régiók Andalúzia, Extremadura, Kasztília-La Mancha, Kanári-szigetek és Valencia régió. A MAPA még nem tette közzé a hivatalos adatokat. Ha az időjárási feltételek továbbra is kedvezőek maradnak, akkor 16 000 tonna termésre lehet majd számítani.

Az olaszok növelik a kibocsátást

Mivel a gazdák a diót faanyagáért és terméséért is termesztik, a termésmennyiség és annak minősége romlott. Észak-Olaszország vezető diótermelő régiói Veneto, Emilia-Romagna és Piemonte, ahol a gazdák hatékony és jövedelmező gyümölcsösöket hoztak létre Lara és Chandler fajtákkal. Délen a legtöbb diót Campania régióban termesztik, ahol a fő fajták a Sorrento, a Malizia és a Chandler. A 2024/25-ös gazdasági évben a termelés az előrejelzések szerint növekedni fog az előző szezonhoz képest, köszönhetően a kedvező időjárásnak és az Észak-Olaszországban termőre forduló új gyümölcsösöknek.

Jó lehetőség az exportőröknek

Az EU diótermelése és az import közötti nagy különbség kiváló lehetőségeket biztosít a globális dióexportőrök számára. Az EU különböző típusú diót importál közvetlen fogyasztásra, további feldolgozásra vagy régión belüli reexportra, például: sózva, sütve, pörkölve vagy más héjasokkal keverve. Az amerikai dió fő versenytársa a helyi termelésen kívül Chile (szezonon kívül). Az EU dióexportja nagyon korlátozott. A 2022/23-as gazdasági évben a legfontosabb célországok között az Egyesült Királyság, Svájc és Törökország.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31