Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.30. hétfő

agrarszektor.hu2024. szeptember 30. 07:45

A felhős részeken is szakadozik a felhőzet, délután - helyenként jobban szétterülő - gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, csapadék nem várható - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.09.30.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.09.30.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.09.30.) napon.

2024.09.30. hétfő: A felhős részeken is szakadozik a felhőzet, délután - helyenként jobban szétterülő - gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, csapadék nem várható. Elsősorban a Tiszántúlon élénk marad az északi szél, sőt néhol időnként erős széllökés sem kizárt, ugyanakkor az ország többi részén többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. Emellett az Észak-Dunántúlon már délire fordul az áramlás.

A csúcshőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű.
Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A hullámzó frontrendszer fokozatosan elhagyja térségünket, emiatt fronthatás már nem terheli szervezetünket.

A következő napon várható időjárás

2024.10.01 kedd: Jobbára gyengén felhős, napos időre számíthatunk, majd a nap második felétől nyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet. Csapadéknak még kicsi az esélye. A déli szél néhol megélénkül. A csúcshőmérséklet 14 és 19 fok között várható.

Friss híreink:

Több millió hektárt ültettek be ilyen növénnyel Magyarországon

Magyarországon az ötvenes évek óta folyamatosan növekedik az erdőterületek nagysága köszönhetően az erdőtelepítési és országfásítási programoknak. Hazánk teljes területének 22 százalékát erdő teszi ki, ez több, mint 2 millió hektárt jelent, melynek nagyságrendileg 60 százaléka állami, 40 pedig magán kézben van. Főként az idei, de az elmúlt pár év aszályhelyzete a magyarországi erdőterületeket sem kímélte, már augusztusban észrevehetőek voltak a súlyos vízhiány tüneteti a fákon. A hazai erdők helyzetéről és az erdőgazdálkodást érintő kérdésekről beszélgetett az Agrárszektor a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) ügyvezető elnökével.

Új őrület hódíthat Magyarországon: egyre több ilyen kert lehet itthon is

Az agrárerdészet egy nem is annyira új irányzat, mely egyre inkább nagy hangsúlyt kap majd a jövőben. Egy ilyen rendszert kicsiben, egy házikertben is felépíthetünk. Ahogy a természetben is a fák és az alattuk élő aljnövényzet kölcsönhatásban vannak, ugyanígy lesz ez a kiskertben is.

Kell metszeni ősszel vagy sem? Ezt rengetegen elrontják ilyenkor a kertben

A metszés egy olyan munka, amihez kiskertekben sokan félve fognak hozzá, ezért lehet, hogy inkább elhanyagolják, mondván mi van, ha elrontják? Egyáltalán mit lehet elrontani? Kell e félni ennek a műveletnek a következményeitől?

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Exkluzív interjút adott az Alza magyar vezére: sok év után, idén először előzhetik meg az eMAG-ot

"(...) amikor vége lett a koronavírus-járványnak, akkor Magyarországon egy nagyon jelentős visszarendeződés volt a hagyományos boltok felé. Ez a visszarendeződés sokkal erősebb volt, mint a környező országokban" - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Forrás Ákos. Az Alza magyarországi country managare arról is beszélt lapunknak, hogy idén először előzhetik meg forgalomban az eddig abszolút elsőnek számító eMAG-ot. De kiderült ezen felül az is, miért lehetnek ennyire erősek idehaza a cseh cégek, illetve a beszélgetésünk során kitértünk a hazai vásárlói szokások változására, és arra is, hogy a növekvő pénztelenség bizony az áruhitelek számát is igencsak meglökte.

Csak óvatosan ezekkel a gombákkal: nagyon nem mindegy, hogy mennyit fogyasztunk belőlük

Egyre több szó esik a gombafogyasztás jótékony hatásairól, ráadásul nem csak a gasztronómiában, de a kávékultúrában is egyre inkább előtérbe kerülnek a különlegesebb gombák, gombaporok. Hogy mennyi gombát fogyasztanak a magyarok? Milyen fajtákból készíthetünk kávét? Mennyit fogyasszunk belőlük? Illetve, mennyire számítanak egészségesnek? A HelloVidék kérdéseire Márfi Kinga dietetikus, sportdietetikus válaszolt.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,