Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.01. kedd

agrarszektor.hu2024. október 1. 07:45

Nagyrészt napos idő várható, de napközben nyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik, főként délutántól meg is vastagszik a fátyolfelhőzet, amely már szűrheti a napsütést - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.10.01.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.10.01.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.10.01.) napon.

2024.10.01. kedd: Nagyrészt napos idő várható, de napközben nyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik, főként délutántól meg is vastagszik a fátyolfelhőzet, amely már szűrheti a napsütést. Emellett az északkeleti csücsökben átmenetileg ismét felhősebbre fordulhat az idő. Csapadék nem lesz. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon helyenként megélénkül, másutt döntően mérsékelt marad.

A csúcshőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű.
Késő estére általában 6 és 13 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás, illetve ingerlékenység tapasztalható.

A következő napon várható időjárás

2024.10.02 szerda: Túlnyomóan borult lesz az ég. Sokfelé várható eső, zápor; kiadós mennyiségű csapadék elsősorban a Dunántúlon hullhat. A nap első felében még több helyen lehet élénk, az Észak-Dunántúlon erős a déli, délkeleti szél, majd délután többnyire mérséklődik a légmozgás. Délután általában 13, 19 fokig emelkedik a hőmérséklet, de a tartósan csapadékos tájakon hűvösebb is lehet.

Friss híreink:

Kiszorulnak a magyar növények a piacról: a repcének már leáldozott?

Magyarország gazdag növénynemesítési múlttal rendelkezik, világviszonylatban is az első között vagyunk. Leírt publikációs adataink már több, mint 200 évvel ezelőttről is vannak. A rendszerváltás óta jelentős versenyhelyzeti hátrány kezdett kialakulni a nyugati cégekkel szemben. Dr. Pauk János, a Magyar Növénynemesítők Egyesületének elnöke az Agrárszektornak elmondta, a magyar fajták, különösen a repce és napraforgó esetében, szinte teljesen kiszorultak a piacról, ami a nemzeti önállóságot is veszélyezteti. Az utóbbi évtizedekben a szektorban sok munkahely szűnt meg, és a szakemberek számának, illetve minőségének csökkenése aggasztó. A növénynemesítés folyamatos tevékenység, a szükséges pénzügyi ráfordítás, a modern technológiák integrálása elengedhetetlen annak jövője szempontjából.

Több millió hektárt ültettek be ilyen növénnyel Magyarországon

Magyarországon az ötvenes évek óta folyamatosan növekedik az erdőterületek nagysága köszönhetően az erdőtelepítési és országfásítási programoknak. Hazánk teljes területének 22 százalékát erdő teszi ki, ez több, mint 2 millió hektárt jelent, melynek nagyságrendileg 60 százaléka állami, 40 pedig magán kézben van. Főként az idei, de az elmúlt pár év aszályhelyzete a magyarországi erdőterületeket sem kímélte, már augusztusban észrevehetőek voltak a súlyos vízhiány tüneteti a fákon. A hazai erdők helyzetéről és az erdőgazdálkodást érintő kérdésekről beszélgetett az Agrárszektor a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) ügyvezető elnökével.

Új őrület hódíthat Magyarországon: egyre több ilyen kert lehet itthon is

Az agrárerdészet egy nem is annyira új irányzat, mely egyre inkább nagy hangsúlyt kap majd a jövőben. Egy ilyen rendszert kicsiben, egy házikertben is felépíthetünk. Ahogy a természetben is a fák és az alattuk élő aljnövényzet kölcsönhatásban vannak, ugyanígy lesz ez a kiskertben is.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Elképesztő, ami a garzonlakásokkal történt Pesten: erre kevesen számítottak, lépni kell?!

Az nem nagy hír, hogy folyamatosan drágulnak az új építésű lakások Budapesten, jelenleg 1 millió 588 ezer forinton áll a fajlagos átlagár, amely történelmi csúcsot jelent a fővárosi lakáspiacon. Az viszont már annál inkább izgalmas, mi történt a garzonok árazásával: a legkisebb lakások fajlagos átlagárának alakulása ugyanis történelmi trendfordulóra ért. Amíg szinte minden méretkategória árszínvonala töretlenül emelkedik a fővárosban, addig a hagyományosan méregdrága garzonlakások fajlagos átlagára a középmezőnybe süllyedt.

Újabb fordulat a börzsönyi aranybánya ügyében: kiderült, mikor hagyhatja el az öntödét az első aranyrúd

Újabb előrelépés történt a börzsönyi bánya aranykitermelésének ügyében. Mint ahogy arról tavaly beszámoltunk, grandiózus tervekkel rukkolt elő nemrég az a magyar vállalkozó, aki több évtized után újra megnyitná a Börzsönyben található aranybányát. A Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. tulajdonosa akkor azt mondta, hogy az 500 méteres mélység mintegy 3000 tonna aranyat és 3000 tonna ezüstöt rejthet. Varga István most újabb részleteket árult el lapunknak. Mint mondta, augusztusban sikerült bejegyeztetni a Cégbíróságon a Börzsöny Aranybánya Koncessziós Bányatársaság Zrt.-ét, valamint azt is elárulta, hogy az eddigi kutatási eredményeiket a szolnoki Bányakapitányság és a Magyar Geológiai Szolgálat is visszaigazolta.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,