Kiderült, milyen tél várhat Európára idén: riasztó jóslat érkezett

Kiderült, milyen tél várhat Európára idén: riasztó jóslat érkezett

agrarszektor.hu
Októberben Franciaország, az Egyesült Királyság és Skandinávia lesz Európa leghidegebb része, míg Délkelet-Európában és Dél-Spanyolországban melegebb időjárás várható. A La Niña jelenség hűvösebb időt eredményezhet Nyugat-Európában, és a télre további hideg időszakok is várhatóak. Emellett a következő hetekben viharos időjárásra lehet számítani Nyugat- és Észak-Európában, ami heves esőzéseket és hóesést is hozhat

Franciaország, az Egyesült Királyság és a Skandinávia lesz Európa leghidegebb része októberben, az előrejelzések szerint. Ezzel szemben Délkelet-Európában és Dél-Spanyolországban valószínűleg meleg marad, a Maxar Technologies Inc. szerint.  A Weather Services International szerint Athén, amelyet a nyáron hőhullámok és erdőtüzek sújtottak, a hónap elején akár 32 °C-ra is felmelegedhet. A mérsékelt telek segítettek Európában átvészelni az energiaválságot. A hideg hullámok továbbra is nyomást gyakorolhatnak a régió áramhálózataira, mivel a La Niña jellemzően alacsonyabb hőmérsékleteket hoz Európába - írja a Bloomberg.

Az előrejelzések szerint az évszak melegebb lesz a 10, illetve 30 éves normálnál, de hidegebb lesz, mint tavaly

- mondta Matthew Dross, a Maxar meteorológusa. Északnyugat-Európában októberben az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletekre lehet majd számítani. 83 százalékos valószínűséggel várható, hogy a La Niña, a Csendes-óceáni ciklikus lehűlése novemberben, decemberben és januárban kialakul - mondta az Egyesült Államok Klímaváltozási Előrejelző Központja. Ez a jelenség szárazságot okozhat Kaliforniában, Brazíliában és Argentínában, valamint esőt hozhat Indonéziába és Ausztráliába, Európában pedig hűvösebb időjárást eredményezhet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A télre mérsékelt La Niña eseményt várunk, ami általában hidegebb időt jelent Nyugat-Európában, ezért várhatóan már novemberre és decemberre is lesznek hűvösebb időszakok.

- mondta Andrew Pedrini, a Meteorológiai G2 előrejelző meteorológusa. Pedrini hozzátette, hogy a viszonylag hűvös hőmérsékletek és a normálnál magasabb csapadék további havazást hozhatnak a kontinens egyes részein. A múlt hónapban a Boris vihar 1,5 méter havat hullatott az osztrák Alpokban. A La Niña a tél kezdetén csökkentheti a szélsebességet is, a Maxar Dross szerint, ami hatással lesz a megújuló energia termelésére. A következő hetekben viharos időjárás várható az Atlanti-óceánon, amelyek néhány naponta megérkeznek majd Nyugat- és Észak-Európába is.

Afrika nyugati részén a magasnyomás szinte statikus marad, így a viharok az észak-atlanti térségen keresztül érkeznek Nyugat- és Észak-Európába, legalább október közepéig - mondta Tyler Roys, az AccuWeather meteorológusa. Néhány trópusi rendszer beépülhet ezekbe a viharokba, ami heves esőzéseket okozhat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezen rendszerek közül néhány valószínűleg újra Európa felé veszi az irányt, jelentős bizonytalanságot teremtve az időjárási modellekben

- mondta Pedrini, az Atmospheric G2 meteorológusa.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 1. 13:29