Kiderült, milyen tél várhat Európára idén: riasztó jóslat érkezett

agrarszektor.hu2024. október 1. 14:29

Októberben Franciaország, az Egyesült Királyság és Skandinávia lesz Európa leghidegebb része, míg Délkelet-Európában és Dél-Spanyolországban melegebb időjárás várható. A La Niña jelenség hűvösebb időt eredményezhet Nyugat-Európában, és a télre további hideg időszakok is várhatóak. Emellett a következő hetekben viharos időjárásra lehet számítani Nyugat- és Észak-Európában, ami heves esőzéseket és hóesést is hozhat

Franciaország, az Egyesült Királyság és a Skandinávia lesz Európa leghidegebb része októberben, az előrejelzések szerint. Ezzel szemben Délkelet-Európában és Dél-Spanyolországban valószínűleg meleg marad, a Maxar Technologies Inc. szerint.  A Weather Services International szerint Athén, amelyet a nyáron hőhullámok és erdőtüzek sújtottak, a hónap elején akár 32 °C-ra is felmelegedhet. A mérsékelt telek segítettek Európában átvészelni az energiaválságot. A hideg hullámok továbbra is nyomást gyakorolhatnak a régió áramhálózataira, mivel a La Niña jellemzően alacsonyabb hőmérsékleteket hoz Európába - írja a Bloomberg.

Az előrejelzések szerint az évszak melegebb lesz a 10, illetve 30 éves normálnál, de hidegebb lesz, mint tavaly

- mondta Matthew Dross, a Maxar meteorológusa. Északnyugat-Európában októberben az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletekre lehet majd számítani. 83 százalékos valószínűséggel várható, hogy a La Niña, a Csendes-óceáni ciklikus lehűlése novemberben, decemberben és januárban kialakul - mondta az Egyesült Államok Klímaváltozási Előrejelző Központja. Ez a jelenség szárazságot okozhat Kaliforniában, Brazíliában és Argentínában, valamint esőt hozhat Indonéziába és Ausztráliába, Európában pedig hűvösebb időjárást eredményezhet.

A télre mérsékelt La Niña eseményt várunk, ami általában hidegebb időt jelent Nyugat-Európában, ezért várhatóan már novemberre és decemberre is lesznek hűvösebb időszakok.

- mondta Andrew Pedrini, a Meteorológiai G2 előrejelző meteorológusa. Pedrini hozzátette, hogy a viszonylag hűvös hőmérsékletek és a normálnál magasabb csapadék további havazást hozhatnak a kontinens egyes részein. A múlt hónapban a Boris vihar 1,5 méter havat hullatott az osztrák Alpokban. A La Niña a tél kezdetén csökkentheti a szélsebességet is, a Maxar Dross szerint, ami hatással lesz a megújuló energia termelésére. A következő hetekben viharos időjárás várható az Atlanti-óceánon, amelyek néhány naponta megérkeznek majd Nyugat- és Észak-Európába is.

Afrika nyugati részén a magasnyomás szinte statikus marad, így a viharok az észak-atlanti térségen keresztül érkeznek Nyugat- és Észak-Európába, legalább október közepéig - mondta Tyler Roys, az AccuWeather meteorológusa. Néhány trópusi rendszer beépülhet ezekbe a viharokba, ami heves esőzéseket okozhat.

Ezen rendszerek közül néhány valószínűleg újra Európa felé veszi az irányt, jelentős bizonytalanságot teremtve az időjárási modellekben

- mondta Pedrini, az Atmospheric G2 meteorológusa.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
tél, észak, eső, európa, időjárás, havazás, meteorológia, vihar, melegedés, évszak, nyugat, meteorológus,