Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.05. szombat

agrarszektor.hu2024. október 5. 07:45

Nagyrészt borult idő várható, reggel, délelőtt csak délnyugaton, délután már inkább az ország északkeleti felén vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.10.05.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.10.05.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.10.05.) napon.

2024.10.05. szombat: Nagyrészt borult idő várható, reggel, délelőtt csak délnyugaton, délután már inkább az ország északkeleti felén vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás, gyenge eső akár több helyen is előfordulhat. Az Észak-Dunántúlon fordulhatnak elő élénk, erős lökések északnyugati irányból.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 fok között valószínű. Késő estére 9 és 14 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az átkeveredés hiánya miatt az alsóbb légrétegekben magas a levegő páratartalma, ezért a légutakban a hőleadás korlátozott, így az annak hőmérsékletét közvetett módon megemeli. Ezáltal kedvezőbbé válnak a körülmények a kórokozók életfeltételeihez és szaporodásukhoz, így a fertőző betegségek könnyebben terjednek párás időben.

A következő napon várható időjárás

2024.10.06 vasárnap: Napközben egyre nagyobb területen vékonyodik, szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Északkeleten elszórtan várható eső, zápor, másutt csak néhol fordulhat elő szitálás, kisebb eső. Az északnyugati, nyugati szél az Észak-Dunántúlon sokfelé megélénkül. A csúcshőmérséklet 13 és 18 fok között alakul.

Friss híreink:

Újra megjelent a vírus Magyarországon: egyre több megyében fertőz

Magyarországon is rengeteg termelőt érintett az utóbbi években a madárinfluenza felbukkanása itthon, ráadásul a napokban újra megjelent a vírus hazánkban. Jó páran vannak, akik óriási károkat szenvedtek az állatbetegség megjelenése miatt, hiszen számos gazdaságban kellett leölni az állatokat és hoztak szigorú intézkedéseket. A tulajdonosok, akik a legtöbb esetben az integrátorok kártalanításra jogosultak, azaz megkapják a leöléskori értékét az állatoknak. Ugyanakkor az elmaradt haszon miatt nem jár kártalanítás, hiszen az a kártérítés körébe tartozik.

Indulhat a farkasvadászat az EU-ban? Élesedik a helyzet egy döntés miatt

Ismét a figyelem középpontjába kerültek a farkasok, miután az Európai Unió tagállamai támogatták azt a módosító indítványt, amely a ragadozó nemzetközi természetvédelmi státuszát fokozottan védettről védett, de vadászható státuszra enyhítené. A döntést olyan parázs vita kíséri, mint ami a jeladós svájci farkas tavalyi kilövését és a borsodi rendőrségi razzia során elkobzott öt farkaskoponya ügyét is övezte. Míg az egyik oldal démonizál és vadászná a fajt, a másik oldal az új kutatási eredményekre hivatkozva amellett érvel, hogy farkasnak csúcsragadozóként igenis fontos szerepe van az ökológiai rendszerekben.

Patkányok lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett ezt használd ellenük

Nagy számban jelentek meg a patkányok Magyarországon az ősz beáltával, valamint a nagy mennyiségű csapadék hatására - tájékoztatta az Agrárszektort Kovács Tamás, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a rágcsálók elszaporodásának a következő időszak nagyon fog kedvezni, ám a sok eső miatt már most gyakoribb az észlelésük a megszokottnál, főleg a magánházaknál, belvárosi közegben bukkannak fel. A szakembertől többek között azt is megtudtuk, hogy mivel idén nem volt olyan hátráltató hatás, amely a patkányok számára negatív lenne, minden adott ahhoz, hogy intézkedések hiányában akadálytalanul szaporodjanak itthon.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Még a szegénységhez is kevés: ilyen megalázó bérekért robotolnak a magyar vidék melósai

Budapest húzza fel a magyar átlagkereseteket, a fővároson kívül csak egy megyében magasabbak a nettó átlagfizetések, mint az országos átlag az idei első félévben. A friss, megyei adatok szerint a legjobban kereső dolgozók több mint nettó 1 milliót visznek haza átlagosan - ők Tolna megyében élnek. Az is kiderült, a legrosszabbul fizetettek nettó átlagbére több megyében is a szegénységi küszöb alatt volt.

Fogy a levegő a legendás vidéki gyár körül: mi lesz így a dolgozókkal?

Egy emberként sokkolta a dunaújvárosi vasmű dolgozóit a hír miután kiderült, az egyik utódcég ellen felszámolási eljárást kezdeményezett a tartozások miatt az ISD Power áramszolgáltató. A dolog pikantériája, hogy az ISD Power maga is felszámolás alatt áll. A Liberty szerint régóta hanyatlik az acélpiac és bizonytalan az európai acélipar helyzete, valamint ezzel összefüggésben nem sikerült új működőtőkét szereznie a magyar bankoktól sem. A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelte, hogy készen áll a beavatkozásra attól függően, hogy milyen forgatókönyv valósul meg a következő napokban, hetekben a cég működését illetően. Magyar Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke a HelloVidék megkeresésére elmondta az utóbbi időben ugyan nem történtek elbocsátások, viszont a munkavállalók már egy ideje nagy létszámban mondanak fel maguktól.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,