Nagy viharra készülhetnek ma ebben a 6 megyében: itt még jégeső is eshet

agrarszektor.hu2024. október 10. 08:44

Viharos szélre és zivatarokr figyelmeztet a HungaroMet Zrt. csütörtökön, emiatt több vármegyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Mint írták, a mai napon a reggeli, kora délelőtti órákban a legerősebb széllökések a Bakonyban, illetve a Kisalföldön elérhetik, esetleg kissé meghaladhatják helyenként a 70 km/h-t, majd a délelőtt második felétől veszíteni kezd erejéből a szél. Délután nyugat, északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek mentén, illetve előterében elsősorban a délnyugati tájakon kedvezőek lehetnek a feltételek néhány zivatar kialakulására.

Általában sok napsütés várható. A déli óráktól északnyugat felől fokozatosan beborul az ég, egyre több helyen valószínű eső, zápor, délen zivatar is lehet. A Tiszántúlon ugyanakkor estig kevés marad a felhő és csapadék sem valószínű. A déli, délnyugati szél délelőtt elsősorban a Dunántúlon lesz erős, néhol viharos, majd délután a Dunántúlon fokozatosan északira, északnyugatira fordul a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 Celsius-fok között alakul. Késő estére 13-18 Celsius-fok közé hűl le a levegő.

A meteorológiai szolgálat a zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna, Zala és Vas vármegyékre. Mint írták, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Forrás: met.huForrás: met.hu

A viharos, akár 70 km/h-t is meghaladó széllökések veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém vármegyékre. A fokozott csapadékveszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Zala vármegyében, ahol 24 óra alatt több mint 20 mm csapadékra van kilátás.

Forrás: met.huForrás: met.hu
Forrás: met.huForrás: met.hu

Nyugat felől lassan csökken a felhőzet, hajnalban már csak a keleti megyékben lehet borult az ég. Az éjszaka első felében még többfelé lehet eső, zápor, délen akár zivatar is, majd a csapadék súlypontja egyre inkább a keleti megyék fölé kerül. A többnyire északnyugati, nyugati szél nagy területen lesz élénk, erős lökésekre is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 között várható.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, eső, időjárás, zivatar, figyelmeztetés, hidegfront, lehűlés, széllökés, csapadékmennyiség, elsőfokú, zivatarveszély, elsőfokú-figyelmeztetés, viharos szél,