Olyan időjárás jöhet, ami az egész mezőgazdaságra óriási hatással lesz

agrarszektor.hu2024. október 11. 14:32

Az amerikai meteorológusok szerint jelentős esély van a La Niña időjárási jelenség kialakulására az év végén is, ami globális szinten befolyásolhatja az időjárást és a mezőgazdaságot. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a jelenség akár 2025 elejéig is eltarthat és olyan szélsőséges időjárási eseményeket okozhat, mint árvizek, aszályok vagy hurrikánok - írtja a Reuters.

Az Egyesült Államok kormányzati előrejelzői 60 százalékos esélyt látnak arra, hogy szeptember és november között La Niña időjárási körülmények alakulnak ki. A szakértők szerint a jelenség várhatóan 2025 január-márciusáig fennmaradhat. A La Niña egy olyan éghajlati jelenség, amelyet az átlagosnál hűvösebb óceáni hőmérséklet jellemez a Csendes-óceán középső és keleti egyenlítői részén. Ez a jelenség gyakran összefüggésbe hozható a globális mezőgazdaságot érintő árvizekkel és aszályokkal, valamint a karibi térségben a hurrikánok fokozott aktivitásával.

A hurrikánok okozta károk már most is jelentősek. Floridában például a közelmúltban két hurrikán is pusztított: a Helene és a Milton. Az utóbbi érkezése előtt kétmillió embert kellett evakuálni. A becslések szerint mindkét vihar több milliárd dolláros kárt okozott. Az El Niño, a La Niña és a féléves fázis közötti ciklus általában 2-7 évig tart. A japán időjárási hivatal a hét elején közölte, hogy jelenleg sem El Niño, sem La Niña jelenségekre utaló egyértelmű jelek nincsenek, de a La Niña jellemzői erősödnek.

A La Niña általában kevesebb csapadékkal és az aszályos körülmények romlásával jár, ami globális szinten is hatással lehet a mezőgazdaságra. Jason Nicholls, az AccuWeather vezető nemzetközi előrejelzője azonban óvatosságra int:

Úgy tűnik, hogy egy gyenge La Niña köd fog kialakulni az elkövetkező hónapokban, amely rövid életű lesz. Ennek ellenére más tényezők továbbra is az összességében csapadékot hoznak Ausztrália termőterületein a nyár folyamán, függetlenül attól, hogy a La Nina jelentős szerepet játszik-e vagy sem.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy bár a La Niña kialakulásának esélye jelentős, más tényezők is befolyásolhatják az időjárást, így a pontos hatások előrejelzése még mindig kihívást jelent.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
időjárás, időjárásváltozás, globális-felmelegedés, szakértő, hurrikán, globális, jelenség, globális-átlaghőmérséklet,