Egyre többen termesztik ezt a szuperélelmiszert itthon: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu2024. október 12. 06:03

Itt van az ősz, ami egyben azt is jelenti, hogy a tök, a körte és az alma mellett a gyökérzöldségek is fókuszba kerülnek. A cékla nagy népszerűségnek örvend az év ezen időszakában, pedig nem csak most vásárolható meg a boltokban, piacokon. A kereslet folyamatosan erősödik, amit jól mutat, hogy 2021-2022 között 49 százalékkal nőtt a termőterülete, így ma már 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel a gazdálkodók. Alábbi cikkünkben annak jártunk utána, mennyit kell fizetnünk ezért a szuperélelmiszerért és, hogy milyen évet tudhatnak maguk mögött a termelők.

A cékla lényegében bárhol termeszthető és gyorsan fejlődő zöldség. Leginkább gyökeret fogyasztjuk, valójában minden része ehető. A vörös a legelterjedtebb céklaszín, de arany és csíkos változatok is léteznek. Bár nem tűri túl jól a hideget, egy enyhe fagynak még képes ellenállni és általánosságban jól érzi magát alacsonyabb hőmérsékletekben is. Mivel gyökérnövény, jó vízelvezetésű, szellős talajra van szüksége. A köves, agyagos talaj akadályozhatja a gyökerek rendes fejlődését, ezért ne ültessük ilyen jellegű talajba. Éppen ezért fontos az is, hogy mikor ültetjük: meg kell várni, míg tavasszal a talaj felmelegszik és szárazabbá válik. Az ideális talajhőmérséklet 10°C. 

Ha pedig ősszel ültetjük, akkor az első várható fagy előtt legkésőbb egy hónappal el kell ültetni az utolsó magokat az évben. Azt pedig tartsuk szem előtt, hogy a céklák nem alkalmasak átültetésre, és mindig közvetlenül magból érdemes termeszteni őket. Egy része a felszín felett fejlődik, ezért ne ültessük túl mélyre őket. A legideálisabb mélység a 1,5-2,5 centiméter, és figyeljünk arra is, hogy az ültetett céklák közötti távolság 5-8 centiméter legyen. A teljes kifejlettség elérése fajtától függően változik, de általában 55 nappal kell számolnunk az ültetés után.

Rohamosan nő a termőterület itthon

2021-2022 között 49 százalékkal nőtt a cékla termőterülete, a KSH adatai szerint Magyarországon az elmúlt években 176-307 hektáron 4,9-6,8 ezer tonna cékla termett (KSH). A cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív. A behozatal (elsősorban Németországból, Olaszországból és Ausztriából) 10 százalékkal 8,66 ezer tonnára emelkedett, a kivitel (döntően Romániába) 16 százalékkal 1,19 ezer tonnára nőtt 2023-ban az előző évihez képest. A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cékla ára 27 százalékkal 303 forint/kilogrammra emelkedett 2023-ban az előző évihez képest. Az idei év első kilenc hetében a belföldi cékla ára 5 százalékkal volt alacsonyabb (245 forint/kilogramm), mint 2023 azonos időszakában.

Jelenleg pedig az alábbi árakkal találkozhatunk a piacon és a boltokban:

  • a Nagybani Piacon egy kiló hazai, I. osztályú cékla 330-350 forint,
  • a Tescoban 450 forint,
  • a Sparban 500 forint,
  • a Kifli.hu-n a frissen szedett hazai pedig 1000 forint.

A cékla mellett nemcsak az szól, hogy egy rendkívül egészséges zöldségről van szó, hanem az ára. Az elmúlt években egyenesen kilőttek az élelmiszerárak, és ez szinte minden termékre igaz volt. Szinte. Lapunk 3 évvel ezelőtt arról számolt be, hogy az I. osztályú belföldi cékla leggyakoribb bruttó termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon 2020. 10. hetében 160 forint volt, míg 2021-ben minimális csökkenés volt tapasztalható, hiszen a 10. héten 155 forint volt az ára. Később, októberben a nagybani piacon 220-250 forint között árulták kilóját, a nagyobb üzletekben viszont már sokkal szélesebb skálán mozogtak az árak: a sima, nyers zöldség kilója 330 és 470 forint körül alakult. Mindebből látszik, hogy gyakorlatilag alig mozdult az ára, és ez mindenképpen pozitív.

Nem mindenhol jó a helyzet 

Az eddig taglaltakból is látszik, hogy nem fest rosszul a céklahelyzet itthon, viszont ez nem mindenhol van így az EU-ban. A lengyeleknél kifejezetten kaotikus állapotok vannak: szeptemberben a cékla nagybani ára 0,9 PLN/kg (85 Ft/kg) körüli szinten stagnált, és a hónap során egyáltalán nem változott. Ehhez képest október elején némiképp váratlanul egy hirtelen, 30 százalék körüli drágulás következett be, így a cékla nagybani ára a 0,9-1,4 PLN/kg (85-130 Ft/kg) között sávba emelkedett, ami csaknem 50 százalékkal magasabb az előző években tapasztalt árszintnél. Ha mindez nem lenne elég, nagyon úgy tűnik, hogy negatív rekordot könyvelhetnek majd el a termelők, hiszen az idei termést mindössze 240 ezer tonnára becsülik, ami több mint 5 százalékkal kisebb mennyiséget jelent a tavalyi évhez képest. Ez pedig az utóbbi évtized legkisebb termését vetíti előre.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
nagybani, zöldség, egészséges, lengyelország, lengyel, árak, forint, cékla, termőterület, átlagtermés, belföldi,