Ez a csodaszer nálunk is terem: aranyat ér, szinte minden bajra gyógyír

agrarszektor.hu2024. október 14. 08:46

A gyógynövények királynőjeként is emlegetik, hiszen viszonylag kevés gondozást igényel, mégis számos betegségre jelent gyógyírt. Magyarországon évről-évre egyre többen termesztik, de fogyasztása még mindig nem igazán elterjedt. Hazai termelőket kérdeztünk arról, az idei év extrém időjárása milyen hatással volt a homoktövisre, hol lehet még Szedd magadban olcsóbban begyűjteni?

A Magyarországon méltatlanul alulértékelt homoktövis 10x annyi C-vitamint rejt magában, mint a citrom, és több mint 200, a szervezet számára hasznosítható értékes tápanyagot tartalmaz. Ez a természetben szabadon is előforduló, rendkívül egészséges növény eredetileg Ázsiából származik, és gyógyhatása, valamint „igénytelensége” miatt mára szinte az egész világon ismert. Hazánkban egyébként védett növény, sokan őshonosnak is tartják, de könnyen megél kopár, sziklás helyeken is. Különlegessége, hogy kétlaki növény: külön női és hím ivarú példányokkal rendelkezik, ami a termesztés szempontjából fontos kérdés. Az egészséges bogyókból főleg lekvárokat, ivóleveket készítenek, de fogyasztásának módja – erről később külön is szólunk - fokozatosan bővül. Az állattenyésztők pedig a feldolgozásból származó magot és maghéjat is értékesnek tartják a takarmányozásban.

Jelenleg közel 1000 hektáron termesztik Magyarországon a homoktövist, ennek 30-40 százaléka Bács-Kiskun megyében található. További jelentős termesztési területek Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben vannak. 2010 óta a termőterület folyamatosan bővül, és az előrejelzések szerint tovább növekszik. Arányaiban azonban még mindig kevesen foglalkoznak vele nagyban; csupán néhány termelő akad, aki jelentősebb mennyiségben termeszt homoktövist. A piac így is elég telített, aminek legfőbb oka, hogy hazánkban még nem igazán elterjedt, nem tömeges a fogyasztása.

Nehéz éven vannak túl…

Ahogy Zsíros Tünde, az ESBANA Homoktövis tulajdonosa a HelloVidéknek mesélte: Magyarországon homoktövissel nem sokan foglalkoznak nagyban, csak páran akadnak termelők. Ők Esztergom alatt, Pilisjászfalun élnek, az ültetvényük lakhelyüktől 100 kilométerre, Tápiószentmártonon található. A meglévő 6 hektárhoz tavalyelőtt még ültettek 4 hektárt, így a 10 hektárral már az élvonalban vannak.

Nálunk a homoktövis termesztése még újnak számít, de Németországban már régóta foglalkoznak vele. Főként mi is a német, Habego nevű fajtát ültettük. A Magyarországon megtermelt bogyók nagy részét is Németországban vásárolják fel

- közölte még.

Zsíros Tünde férjével, Kiss Attilával hét éve döntöttek úgy, hogy Tápiószentmárton határában egy hatalmas területen homoktövis termesztésbe kezdenek. Ha nem is ők a legnagyobbak, már ott vannak az ország 4-5 legnagyobb ültetvénye között.

Rekordévre számítottak, ehhez képest jött a fekete leves!

Mondani is kár, extrém aszályos évünk volt, szinte nulla csapadékkal. Első körben ezért is voltunk kíváncsiak arra, hogyan vészeltétek át ezt a helyzetet, és milyen lett az idei homoktövis termés? Az év eleje szépen indult, a bogyók berakódása is remekül sikerült. Tavasszal bőségesen esett az eső, utána pedig gyorsan jött a jó idő is, úgyhogy azt hittük, hogy rekordévre számíthatunk. De aztán két hónapig egy csepp eső sem esett. Bár csepegtető öntözéssel próbáltunk segíteni, a folyamatos 35 fok körüli hőség megviselte a növényeket. Az öntözés csak arra volt elég, hogy a növényeink ne haljanak meg, és ne égjenek meg teljesen, de sajnos a bogyók egy része megsínylette a meleget.

Nyár közepén még gyönyörű fotókat tudtam készíteni, annyira ígéretesnek tűnt a termés, de aztán a levelek elkezdtek száradni, a napsütés közvetlenül érte a bogyókat, és sajnos sok meg is égett. Már augusztus második felében el kellett kezdenünk a szüretet, még mielőtt igazán felkészülhettünk volna rá. Normál esetben szeptember végén, október elején szoktunk szüretelni, de idén augusztus közepére kényszerültünk.

- mesélte a HelloVidéknek Zsíros Tünde, aki még hozzátette, ha augusztusban nem kezdték volna el a szüretet, szinte semmit sem tudtak volna begyűjteni.

Még így is csak az ültetvényünk kétharmadát tudtuk leszedni, vagy talán még ennél is kevesebbet. A meleg miatt sok bogyó összeaszalódott, és néhány bokron szinte teljesen megfőttek. Eléggé szomorúak vagyunk emiatt. Nem tudjuk, hogy jövőre mire számíthatunk. Minden évben tanulunk valami újat, és megpróbáljuk másképp csinálni, de az időjárást nem lehet teljesen előre látni. Júliusban már figyeljük az előrejelzéseket, folyamatosan mértük a bogyók cukor- és víztartalmát, de éretlen bogyót nem lehet szüretelni, meg kellett várni, hogy besárguljanak! A tavalyihoz képest sokkal kisebb bogyókat szüreteltünk, és sajnos még nem tudjuk, milyen lesz a termésátlag, de nem túl biztató.

Zsíros Tünde tud olyan ültetvényesekről is, akik egyáltalán nem tudtak szüretelni, mert náluk öntözés híján a teljes termés tönkrement. Olyan gyorsan jött a meleg, hogy szinte naponta lehetett érezni a romlást.

Így is tartottak élményszüreteket

Mivel két fajtával dolgoznak, így a Habego-t ugyan kényszerből augusztusban két hét alatt leszüretelték, de van egy másik fajta, az 'Askola', ami későbbi érésű. Ez lehetővé tette, hogy az élményszüretet is megtarthassák. Ezeket a bokrokat szeptember végén, októberben, sőt, néhányan novemberben szüretelik, így ezek még jó állapotban vannak.

Pár száz forinttal drágultak a termékek árai is

Minimális emelést muszáj volt tavaly óta végrehajtaniuk, hiszen az ő költségeik is folyamatosan nőnek, elég csak a csomagolóanyagok árának folyamatos emelkedésére gondolni. Ahogy Zsíros Tünde elárulta, nálunk a sima homoktövisvelő 2024 októberében (250 ml-es kiszerelésben) 1900 forintba kerül, míg a fél literes 3200 forintba. Az ízesített velőiket, például a mézes-gyömbéres, 1990 forintért kínálják. A chutney-k 1980 forintba, a lekvárok pedig 1520 forintba kerülnek. Van bio változat is, például az alma-homoktövis hársmézzel, ez kicsit drágább, mivel a bio alapanyagok is költségesebbek.

Homoktövis major, Csákvár - Molnár Réka őstermelő

Csákváron 2009 óta foglalkoznak homoktövissel. Ahogy Molnár Réka őstermelő a Hellovidéknek elmesélte, csak egy kis ültetvényük, az is mindössze fél hektáros. Nem is főállásban; munka mellett, őstermelői igazolvánnyal foglalkozik vele. Gyümölcsösük és szőlőültetvényük is van, a homoktövissel főként azért kezdett el foglalkozni, mert ahogy fogalmazott, nagy a család, ez a bogyós gyümölcs rendkívül hasznos gyógyír lehet mindenkinek, hiszen egy természetes antibiotikum, nagyon magas a C-vitamin tartalma, így egy rendkívül értékes növény. A homoktövisnek másik előnye az is, hogy nem igényel permetezést, hiszen nincsenek természetes ellenségei ezen az éghajlaton.

Az elmúlt 15 évben felemás tapasztalatai vannak, jelenleg a legnagyobb problémája az értékesítéssel van:

Azt tapasztalom, hogy az emberek nem nagyon akarnak érte fizetni, pedig nagyon nehéz termeszteni. Inkább boltban vásárolnak vitaminokat, mert az sokkal egyszerűbb. Évek óta azt érzem, hogy az árakat nem akarják megfizetni, és kevesebben keresnek meg. Ha jönnek, próbálnak alkudozni, ami kellemetlen.

Az árai évek óta változatlanok: 2024-ben egy fél liter homoktövis levet 3000 forintért árul. Az igazán olcsó lehetőség viszont, emelte ki Molnár Réka, ha valaki saját magának szedi, akkor 1000 forintba kerül egy kiló.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
öntözés, termés, növény, magyarország, ültetvény, gyógynövény, homoktövis,