Egyre többen ültetik ezt a növényt itthon is: aranyat ér a bogyója

agrarszektor.hu2024. október 15. 12:32

A Spanyolországból hozott olajfák jól alkalmazkodtak a Balaton-felvidéki környezethez, mára szépen teremnek. A dél-európai aszályok és hőhullámok miatt csökken az olajbogyó-termés, ami az olívaolaj árának emelkedését eredményezte. Magyarországon enyhébb telek és kedvező mikroklíma segíti az olajfák fejlődését, és egyre több termelő kísérletezik velük különböző régiókban.

A Spanyolországból érkezett olajfák jól alkalmazkodnak a Balaton-felvidék körülményeihez. Az első cserjéket másfél évtizede ültették, és bár az elején nehézségekkel küzdöttek, mára a szőlőtőkék árnyékában szépen teremnek a különleges fák. Török Csaba balatoni borász 2008-ban kapta első három olajfáját Spanyolországból, amelyek közül csak egy élte túl a telet, de ez ösztönözte őt, hogy további fákat vásároljon, és mostanra a legtöbbjük sikeresen fejlődik a hegymagasi szőlőültetvényen, ahol kedvező a mikroklíma - írja az Index.

A kezdeti kudarcok ellenére a gazdálkodó kitartott, rájött, hogy apró részleteken múlik az olajfák életben maradása, és az évek során egyre jobban alkalmazkodtak a környezethez. A szüretelt olívabogyókat kézzel gyűjtötték, és Szlovéniába vitték, ahol hideg sajtolással készült belőlük szűz olívaolaj.

A termelés csökken, az árak növekednek

Az aszályos évek és hőhullámok következtében a dél-európai országokban csökken az olajbogyó-termés, ami az olívaolaj árának folyamatos emelkedéséhez vezetett, tavaly jelentősen meghaladva az infláció mértékét. A borász szerint a hőhullámok miatt az olajfaligetek termőterületei fokozatosan északra tolódnak.

Spanyolország a világ olívaolaj-termelésének közel 40 százalékát adja, de az elmúlt két év hőhullámai és szárazságai miatt a termelés visszaesett, ami rekord magas árakat eredményezett. Az idei évre a spanyol mezőgazdasági minisztérium a termelés jelentős, 50 százalékos növekedésére számít, ami remélhetőleg csökkenti majd az olívaolaj árát.

Magyarországon nem csak a Balaton-felvidéken található nagyobb mennyiségben olajfa. Az ország több térségében, egyre több termelő foglalkozik és kísérletezik ezekkel a fákkal, de vannak olyan területek is, ahol a "mediterrán érzés" érdekében vásárolják.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
balaton, mediterrán, olaj, termelés, nyár, olajfa, spanyolország, olívaolaj, olajbogyó, csökken,