Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.15. kedd

agrarszektor.hu2024. október 15. 07:45

Főként hazánk északi és keleti felében indul erősen felhősen vagy borultan a nap, és még elszórtan - de egyre kevesebb helyen - előfordulhat eső, záporeső - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.10.15.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.10.15.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.10.15.) napon.

2024.10.15. kedd: Főként hazánk északi és keleti felében indul erősen felhősen vagy borultan a nap, és még elszórtan - de egyre kevesebb helyen - előfordulhat eső, záporeső. Napközben e tájakon nagyrészt szakadozik, csökken a felhőzet, de néhol maradhatnak tartósan felhős körzetek. Összességében a fátyol- és gomolyfelhők mellett legalább többórás napsütésre van kilátás. Az északnyugatira, északira forduló szél sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként meg is erősödik, majd délután mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 14 és 21 fok között alakul, de a legtovább felhős északkeleti körzetekben ennél hűvösebb lehet. Késő estére 3 és 13 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hidegfront jellegű hatás várható. Ilyenkor fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenés jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2024.10.16 szerda: Nagyobbrészt derült vagy gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Nyugaton, délnyugaton azonban erősen felhős, illetve borult idő lesz a jellemző. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti, a Dunántúlon a délkeleti szél helyenként megélénkül. Délután 13, 18 fok várható.

Friss híreink:

Melléktermékből élelmiszer - tényleg ez a jövő?

Bár egyre nagyobb figyelem övezi, sokan még mindig nem ismerik az értéknövelő újrahasznosítás (upcycling) fogalmát. Ráadásul a jelenleg hatályos szabályozások sem feltétlenül segítik az innovációs megoldások elterjedését - mondta el az Agrárszektornak Dalmadi Júlia, a Transfoodmission Kft. alapító ügyvezetője. A szakember beszélt arról is, hogy milyen lehetőségek vannak az új típusú élelmiszerek előtt, milyen projekteket terveznek a vállalkozásnál, és hogy milyen várakozásaik vannak a következő időszakot illetően.

Olyan változás jöhet Magyarországon, ami már minden gazdaságot érint

Az egyértelműen látszik, hogy az elmúlt évek hatásainak következtében a nagyobb üzemméretű, többnyire vegyes ágazatú gazdaságok hatékonyabbnak, gazdaságilag stabilabbnak mutatkoznak Magyarországon - tájékoztatta az Agrárszektort Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója. A szakember szerint elképzelhető egy átrendeződés itthon ezen tőkeerősebb gazdaságok térnyerésének irányába, a kérdés, hogy ez milyen gyorsan fog bekövetkezni. Kiemelte, az öntözés fejlesztése kulcsfontosságú kérdés hazánkban, e nélkül ugyanis a hosszútávú termésbiztonság elképzelhetetlen, így az öntözhető területek nagyságának növelése a Talentisnél is megmaradt első számú prioritásként.

Titokzatos betegség terjed a magyar erdőkben: nincs ellene gyógymód

A dámszarvasoknak mostanában nemcsak a tehenek kegyeiért kell megküzdeniük, hanem egy körükben terjedő titokzatos betegséggel is. A rejtélyes kór az érintett állatoknál nemcsak deformált, gennyes agancsokat, hanem a jelek szerint szaporodási problémákat és további súlyos tüneteket is okozhat. A dámokon túl az őzeket és gímszarvasokat is érintő tünetek a kutatók szerint összefüggésben állhatnak a mikotoxinok jelenlétével és egyelőre úgy tűnik, hogy nincs ellenük gyógymód.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

A 13 legfontosabb kérdés és válasz a nyugdíj megtakarítások lakáscélú felhasználásáról 2025-ben

2025-ben az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő megtakarításokat adómentesen lehet majd felhasználni lakhatási célra. Összegyűjtöttük az eddig tudható legfontosabb tudnivalókat, és mutatjuk azt is, milyen hatásai lehetnek a lépésnek.

Borsos ára lesz a tűzifatárolásnak idén? Bukhatod a drága faárut, ha erre nem figyelsz

A magyar emberek körében és a háztartások nagy részében mindig a fa az egyik legkedveltebb fűtőanyag. Szakemberek szerint ez annak köszönhető, hogy a tűzifával tudjuk a legnagyobb hőenergiát előállítani, méghozzá a legkedvezőbb áron. Ehhez azonban nem mindegy, milyen fát választunk. Cikkünkben most annak jártunk utána, milyen fával érdemes fűteni, illetve hogyan kell azt tárolni.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,