Megérkezett az előrejelzés az orosz búza áráról: ez sokakat érinthet

Megérkezett az előrejelzés az orosz búza áráról: ez sokakat érinthet

agrarszektor.hu
Az orosz Gabonaexportőrök Szövetsége kedden megkezdte az orosz búza indikatív exportárainak közzétételét. A lépés a múlt heti, a mezőgazdasági minisztérium tisztviselői és a vezető exportőrök közötti megbeszéléseket követi. A szövetség által közzétett árak a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőből történő szállításra vonatkoznak, és a következő hónapokra adnak előrejelzést - közölte a Reuters.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A szövetség közleménye szerint a 12,5%-os fehérjetartalmú búza indikatív exportára a fedélzetre szállítva (FOB) októberre 240 dollár/tonna, novemberre 245 dollár/tonna, decemberre pedig 250 dollár/tonna. Ezek az adatok a szövetség tagjainak körében végzett felmérésen alapulnak, akik Oroszország teljes gabonaexportjának 80%-át képviselik. Eduard Zernin, a szövetség vezetője a Reutersnek nyilatkozva kifejtette:

A szakszervezet tagjai megállapodtak abban, hogy kiszámítják és a piac bocsátják az árirányvonalakat a tisztességes exportárfolyamokról alkotott elképzeléseink alapján, figyelembe véve a növekvő termelési költségeket, a magas kamatlábakat és a fizetési késedelmeket.

Hozzátette, hogy az egyes exportőrök dönthetnek arról, követik-e a közzétett árak által nyújtott iránymutatást. Hangsúlyozta, ez a lépés várhatóan hozzájárul a tisztességesebb és átláthatóbb árképzési gyakorlatok kialakításához az orosz búzaexport piacán.

A Reuters két, az ügyet közvetlenül ismerő forrása szerint a minisztérium a múlt héten arra kérte az exportőröket, hogy ne adjanak el búzát tender útján nemzetközi vevőknek a tonnánkénti 250 dolláros minimálár alatt. Ez gyakorlatilag egy alsó árszint bevezetését jelenti. Az indikatív árak rendszeres közzététele a világ legnagyobb búzaexportőrének első kísérlete arra, hogy saját árképzési mechanizmust hozzon létre az exportra. A szövetség korábban azzal vádolt egyes exportőröket, hogy túl sok búzát adnak el túl alacsony áron.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?