Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.17. csütörtök

agrarszektor.hu2024. október 17. 07:45

Nyugat felől tovább növekszik, illetve - nagyjából a Duna vonaláig - meg is vastagszik a felhőzet, ami délutántól elkezd vékonyodni, szakadozni - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.10.17.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.10.17.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.10.17.) napon.

2024.10.17. csütörtök: Nyugat felől tovább növekszik, illetve - nagyjából a Duna vonaláig - meg is vastagszik a felhőzet, ami délutántól elkezd vékonyodni, szakadozni. A keleti, északkeleti országrészben a pára- és ködfoltok feloszlása után még fátyolfelhős, majd a nap második felében már egyre inkább napos idő várható. A Dunántúlon helyenként kisebb eső is előfordulhat. A keleties szelet időnként élénk, Sopronnál erős széllökések is kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon lesz a leghűvösebb.
Késő estére 2 és 12 fok közé hűl le a levegő, a felhősebb Dunántúlon lesz az enyhébb idő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli az arra érzékenyek szervezetét.

A következő napon várható időjárás

2024.10.18 péntek: A Dunántúlon változóan, időszakosan erősen felhős idő valószínű, keletebbre a pára- és ködfoltok feloszlása után derült, napos idő várható. Nyugaton, délnyugaton elvétve előfordulhat kisebb eső, zápor. A keleti, délkeleti szél többfelé megélénkül. Délutánra 13 és 18 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Évekig tart, míg megtérül, mégis egyre több gazda vág bele itthon

Idén sem volt könnyű dolga a termelőknek a földeken Magyarországon, a munkát a kedvezőtlen időjárás különösen nehezítette. Évek óta küzdenek csapadékgondokkal, és sokan úgy tartják, hogy az öntözés lehet a kulcs ebben a kérdésben. Ugyanakkor vannak, akik szerint hasznos dolog ugyan az öntözés, de nagyon lassan térül meg, akár évtizedek is kellenek hozzá, ezért nem éri meg belevágni. De vajon melyik tábornak van igaza? Az Agrárszektor többek között ennek járt utána Szigeti Tamással, a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség vezetőjével, aki részt vesz a december az Agrárszektor Konferencián, Siófokon.

Messze még a cél: továbbra is 700 millióan éheznek világszerte

Az elmúlt években megtorpant az éhezés felszámolásának folyamata, és jelenleg is több mint 700 millió embert érint a probléma, vagyis különösen aggasztó a helyzet – mondta el az Agrárszektornak adott interjújában Viorel Gutu, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató-helyettese, európai és közép-ázsiai regionális képviselője. A nyolcvanas évek etiópai katasztrófája óta ugyan sokat javult a helyzet, de a fegyveres konfliktusok, a kiszolgáltatott régiók marginalizálódó lakosságának lemaradása miatt messze van még az éhezés felszámolása, ráadásul a fejlettnek gondolt Európát is érinti a kérdés. Ma van az ENSZ által kijelölt Élelmezési Világnap, amely ráirányítja a figyelmet arra, hogy továbbra is megoldatlan kérdés az éhezés.

Ezért folyattunk ki 6-8 Balatonnyi vizet az országból: itt a magyarázat

Szeptember elejére a dél-alföldi régióban elérte a 160 ezer hektárt, országos szinten pedig a 390 ezer hektárt az aszálykárra bejelentett területek nagysága, ezzel egyidőben pedig néhány nap leforgása alatt hat-nyolc Balatonnyi vízmennyiséget vezettünk ki az országból a gátak és a homokzsákok között. Mint annak sok érintett gazdálkodó hangot is adott, ez a Duna medrében elszáguldó hatalmas vízmennyiség egyenes úton megoldást jelenthetne az aszállyal küzdő gazdálkodók számára, a helyzet azonban ennél jóval összetettebb.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

0 forintért vásárolnak méregdrága telefont, tévét magyarok tömegei: ezen azért nagyot nyernek

2024-ben jelentősen megnőtt az áruhitelek iránti kereslet Magyarországon - az idei év első nyolc hónapjában az újonnan kihelyezett összeg, a szerződések száma és az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is emelkedést mutat a 2022-2023-as adatokhoz képest. Az általunk megkérdezett áruházaktól ugyanakkor megtudtuk, hogy a vásárlók nem csak a 0%-os hiteleket keresik - sokan annak is örülnek, ha a konstrukció csak közelíti a kamatmentességet. További csavar a történetben, hogy a 0%-os hitelajánlatok jelenléte egyáltalán nem csak a fogyasztáson múlik - a konstrukció arányának 2022. év végi jelentős visszaesése egészen más okra vezethető vissza.  

Csodájára járnak az egzotikus szombathelyi kertnek: kenguruk ugrálnak a tyúkok között

Mindig is az egzotikus állatok megszállottja volt a szombathelyi Varga Tamás, azt azonban álmában sem gondolta, hogy egyszer majd kengurukkal osztja meg udvarát. Jelenleg már 20 kenguru legel a tyúkokkal a közös udvaron.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,