2024. október 17. csütörtök Hedvig
Kiderült, milyen időjárás vár a magyarokra a következő 8 napban: mutatjuk

Kiderült, milyen időjárás vár a magyarokra a következő 8 napban: mutatjuk

agrarszektor.hu
A múlt hét második felében befejeződött egy hónapig tartó esős időszak. Azóta megérkezett a vénasszonyok nyara, amelynek keretében kedden északon és északkeleten, míg ma délnyugaton csapott le az eső, megtörve a jellemzően napos és száraz időjárást. Ezen tájak kivételével sokat száradt, szikkadt a talaj felszín közeli rétege, így jól lehet haladni az őszi munkákkal. A következő 8-10 napban is hasonlóan kedvező időjárásban lesz részünk. A repce és a már elvetett őszi kalászosok ideális körülmények közt fejlődhetnek.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A múlt hétvégétől megváltozott időjárásunk jellege. Egy csütörtökről péntekre átvonult hidegfront mögött hűvösebb, de szárazabb levegő árasztotta el a Kárpát-medencét. A múlt szerdától szombat reggelig sokfelé hullott csapadék az országban, a Dunántúl nyugati felén és északkeleten többfelé 10-25 mm esett, míg a Tiszántúlon és Budapest tágabb környezetében csak 1-5 mm-t mérhettünk. A hétvégén és hétfőn száraz időjárás volt a jellemző, majd kedden északkeleten esett 7-10, a Kisalföldön 1-2 mm - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege is így elég nagy területi változékonyságot mutat, nyugaton, északnyugaton és északkeleten, ahol 15-25 mm esett, meghaladja a sokéves átlagot, míg a középső országrészben és a Tiszántúl déli felén elmarad attól.

A harminc napos csapadékösszeg azonban az ország túlnyomó részén meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget, hazánk széles, délnyugat-északkeleti sávjában 20-45 mm-el több esett szeptember közepe óta a sokéves átlagnál. A felszínközeli talajréteg északkeleten telített állapotban van, míg máshol sokat száradt, szikkadt az elmúlt napokban, de így is bőven tartalmaz nedvességet.

A 20-50 cm közötti réteg a délkeleti tájak kivételével csaknem telített, a fél méternél mélyebb rétegbe azonban hazánk keleti kétharmadán sokfelé még nagyon sok nedvesség hiányzik. A hőmérséklet a múlt hét közepén több fokkal az ilyenkor szokásos értékek fölött alakult. Csütörtökön még a nyarat idéző 22-27 fok közötti maximumokat és 10 fok fölötti minimumokat mérhettünk, majd péntektől a nappali, szombattól az éjszakai hőmérsékletek is visszaestek. Azóta napközben többnyire 13-18 fok közé melegedett a levegő, az egyre hosszabbodó éjszakon pedig a derült tájakon 5 fok alá, a fagyzugokban fagypont alá hűlt a levegő, míg a felhősebb területeken 7-10 fok közé csökkent a hőmérsékle

A következő 8-10 napban nagyrészt anticiklon határozza meg időjárásunkat, így a pára- és ködfoltok feloszlása után többnyire napos, száraz idő várható. A Dunántúl időjárására ma és pénteken még egy tőlünk délnyugatra örvénylő ciklon lesz hatással, ezért a nyugati, délnyugati területeken szombat reggelig sok lesz a felhő, és kisebb esők is előfordulhatnak. Szombattól azonban arrafelé is megszűnik a csapadék, és a jövő hét közepéig napos, száraz időre van kilátás. A jövő hét közepétől több lehet a felhő, de esőnek országszerte kicsi az esélye. A talajok felszín közeli része várhatóan tovább szárad, szikkad. A hőmérséklet az elmúlt napokhoz hasonlóan napközben 13 és 18 fok között valószínű, éjszakánként pedig jellemzően 1-5 fok közé hűl le a levegő, de az eleinte felhősebb dunántúli tájakon ennél enyhébb időre, a hidegre hajlamos helyeken pedig gyenge fagyokra lehet számítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?