Beütött a dermesztő fagy itthon: térképen mutatjuk, hol volt a legdurvább

Beütött a dermesztő fagy itthon: térképen mutatjuk, hol volt a legdurvább

agrarszektor.hu
A Szilvásvárad közelében található Mohos-töbörben ez már az ötödik zord nap volt októberben. Ma reggel -16 Celsius-fokot mértek itt, ami új rekordot jelentett a mérések 2022-es kezdése óta. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A Bükkben található Mohos-töbör többek között arról ismert, hogy gyakran mérnek rendkívüli hidegeket, aminek igen egyszerű a magyarázata. A hideg levegő ugyanis nagyobb sűrűségű, így könnyen csapdába esik a töbrökben, ahol erős kisugárzás esetén rendkívül alacsony hőmérséklet tud létrejönni, és pontosan ez történt vasárnapra virradóan is - írta meg az Időkép.hu.

Hajnali 5 óra után 10 perccel -16 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, amit az anticiklonális hatás, a levegő kimondottan alacsony páratartalma és az erős kisugárzás együttesen tudott kialakítani. Két nappal ezelőtt -14,5 fokot mértek ugyanitt. Eddig ez volt a legalacsonyabb októberi érték a műszer 2022-es telepítése óta, ezt döntötte most meg a ma hajnalban mért érték.

Forrás: Időkép.huForrás: Időkép.hu

Az idei ősszel így már 6, októberben pedig 5 zord napot regisztráltak a töbörben: október 18-án a 10 perces mérésekből számított napi átlaghőmérséklet -5,6 fok volt. Ezzel együtt az első őszi talajfagy is beállt, a talajhőmérő szenzor a felszín alatt 5 centiméterrel -0,4 fokot rögzített.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?