Borzalmas áradás sújtja ezeket a földeket, és ez csak egyre rosszabb lesz

agrarszektor.hu2024. október 21. 08:16

Súlyos csapást mértek Banglades rizstermelésére az országot sújtó áradások. A természeti katasztrófák ugyanis - az élelmiszerárak emelkedése mellett - az import növelésére kényszerítik a kormányt. A helyzet rávilágított az ország éghajlatváltozással szembeni sebezhetőségére, valamint az ellenállóbb növényfajták kifejlesztésének fontosságára - írta meg a Reuters.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az idei áradások mintegy 1,1 millió tonna rizst semmisítettek meg Bangladesben. A heves monszun esőzések és az áradó vízfolyások két nagyobb hullámban sújtották az országot augusztusban és októberben, legalább 75 emberéletet követelve és milliókat érintve, különösen a keleti és északi régiókban.

A bangladesi kormány gyors lépéseket tett a helyzet kezelésére, és az élelmezésügyi minisztérium egyik tisztviselője szerint mintegy 500 ezer tonna rizs behozatalát tervezik az országba, és várhatóan hamarosan engedélyezik a magánszektor importját is. Az intézkedések célja az élelmiszerárak stabilizálása, amelyek az elmúlt hónapokban közel 20%-kal emelkedtek. Az áradások nem csak a rizstermelést érinték: a katasztrófák következében több mint 200 ezer tonna zöldség is megsemmisült, és az országos mezőgazdasági károkat összesen mintegy 45 milliárd taka (140 milliárd forint) értékűre becsülik.

Az idei áradások rávilágítottak Banglades éghajlatváltozással szembeni sebezhetőségére. A Világbank 2015-ös elemzése szerint az országban 3,5 millió embert fenyegetnek az éves folyami áradások, és a tudósok szerint ez a kockázat a globális éghajlatváltozás miatt egyre csak súlyosbodni fog.

Khandakar Mohammad Iftekharuddaula, a bangladesi rizskutató intézet tudományos főmunkatársa a mezőgazdasági kutatás fontosságát hangsúlyozta. Mint fogalmazott,

ahhoz, hogy az egyre növekvő éghajlati kihívások mellett is biztosítani lehessen az élelmezésbiztonságot, elengedhetetlen az árvíz- és szárazságtűrőbb növényfajták, valamint a rövid ideig termő fajták kifejlesztése.

A szakértő szerint az ellenálló növények kifejlesztése kulcsfontosságú a jövőbeli kihívások leküzdéséhez. Szerinte az árvíz- és szárazságtűrő tulajdonságokra összpontosítva a kutatók segíthetnek a gazdáknak alkalmazkodni a változó időjárási mintákhoz és stabilizálni a terméshozamokat még a nehéz körülmények között is.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
ázsia, rizs, áradás, termésveszteség, rizsföld, rizstermesztés, rizstermelés,