Hihetetlen, de igaz: már ennyibe kerül a gesztenye a magyar piacokon

agrarszektor.hu2024. október 21. 09:07

Óriási a kereslet a magyar szelídgesztenyére, nemcsak nálunk, hanem egész Európában is, viszont az utóbbi másfél évtizedben egy gombás betegség, a kéregelhalás járványszerűen tizedeli a fákat. Mellette néhány éve megjelent a szelídgesztenye gubacsdarázs is. De milyen piaci árakra számíthatunk idén? Kocsis Mártont, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai referensét erről is kérdezte a HelloVidék.

Október közepe van, így még jó egy hónapig kitarthat a hazai szelídgesztenye szezonja, amikor is a piacokon és a szupermarketekben is még viszonylag normális áron vásárolhatunk magyar gesztenyét. A szombathelyi piacon 2024. október közepén 2500 forint/kilós áron kínálják a szép és nagy szemű vasi és zalai termés kilóját. Jóval olcsóbban hozzájuthatunk az online piactéren, ahol például a Maroni és a nagyszemű: 1800 Ft/kg, a vegyes gesztenye: 1500 Ft/kg áron kapható, de látunk 2000 ft/kg-ért is, ahol a frissen szedett a közeli helyekre csemegét házhoz is szállítják. Ideje hát lépni, és Facebook-oldalakon kistermelőket és gesztenyés kerteket keresni, mert az ezt követő időszakban azonban már jó eséllyel csak olasz, kínai vagy erdélyi gesztenyével találkozhatunk. 

Kocsis Márton elmondta a lapnak, hogy A TERA adatbázis szerint Magyarországon összesen 279 hektár szelídgesztenye-ültevényt tartottak nyilván, ennek túlnyomó többsége, csaknem 90%-a a Dunántúlon található: 76 hektár Somogy, 68 hektár Vas, 55 hektár Zala, 28 hektár Győr-Moson-Sopron, 18 hektár Komárom-Esztergom, 13 hektár pedig Baranya megyében. A gesztenye hagyományos hazai termőterülete a Dunakanyar, a csapadékos Nyugat-Dunántúl (Vas, Zala és Somogy megye), illetve és Pécs és környéke. Az 1970-es években telepített, összesen mintegy 450 hektár felületű áruültetvények mára szinte teljesen kipusztultak. Az éves termés nagy részét ma is főként a ligetes szórványgesztenyések és a vad állományok adják. Hazánkban a mogyoróhoz hasonlóan jellemzően kisüzemi növény, a nagyobb árutermelő ültetvények száma igen csekély.

Mindent az árakról

Jelenleg a Budapesti Nagybani Piacon a szelídgesztenye még nem jelent meg a kínálatban, de ez a napokban várható. Tavaly október 19-i kezdettel közöltek árakat, akkor a nyitó ár hazai I. osztályú tételek estében 2500-3000 Ft/kg volt, ami november első hetének végére 1800-2200 Ft/kg környékére esett, és ekkor a hazai áru el is tűnt a kínálatból (hazai II. osztályú árut pedig már 1200-1500 Ft/kg közötti áron is lehetett venni). A döntően olasz I. osztályú import ára az 1400-1800 Ft/kg körüli tartományban alakult, de itt volt egy „extra” kategória is, ahol a 2600-3400 Ft/kg-os ársáv volt jellemző.

Az országos éves termésmennyiség 200-500 tonna közötti, mely a kevés számú üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorulunk. Az import évente 1000-2500 tonna között mozog, jellemzően Olaszországból. A szelídgesztenyére óriási a kereslet, nemcsak nálunk, hanem egész Európában - a fő beszállítók majdnem minden ország esetében az olaszok. A magyar feldolgozók problémája a szélsőségesen ingadozó termés (150 és 800 tonna között), másrészt a már említett heterogén minőség. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
terméshozam, import, termény, termés, magyar, gesztenye, olasz, október, hazai-termék, hektár, tonna, szelídgesztenye, hazai, hazai-alapanyag, gesztenyefa,