Ezt 5 évig meg kell őrizniük a gazdáknak: erről jó, ha mindenki tud

agrarszektor.hu2024. október 22. 20:01

A Nébih a hatékony növényvédelem mellett a hulladék mennyiségének minimalizálását is szem előtt tartja. Ennek érdekében - a gazdálkodókat és a növényvédő szer kereskedőket támogatandó - a felhasználhatósági idő meghosszabbításához szükséges vizsgálat kérhető a Nébih laboratóriumától is.

A vonatkozó rendeletnek megfelelően, tilos lejárt felhasználhatósági idejű növényvédő szert forgalomba hozni. Ugyanakkor lehetőség van a felhasználhatósági idő meghosszabbítására. Ezt az engedély tulajdonosa (engedélyes) kérelmezheti. A hosszabbításhoz szükséges a tételt reprezentáló, az MSZ 16967-79 szabvány szerinti mintavétel, valamint független, akkreditált laboratórium vizsgálata, amely igazolja, hogy a termék minősége továbbra is megfelelő - írja a Nébih.

A minőséget igazoló laboratóriumi vizsgálat elvégzése igényelhető a Nébih-től is. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a zsúfoltabb tavaszi időszakban hosszabb átfutási időre lehet számítani. Annak érdekében, hogy az esetleg már lejárt, de még megfelelő minőségű növényvédő szerek felhasználási időszakában már rendelkezésre álljon az új címke és a hatósági bejelentés, az engedélyesek számára ajánlott időben elindítani a hosszabbítási folyamatot.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
hulladék, növényvédőszer, növényvédelem, növény, vizsgálat, nébih, növényvédő-szer, laboratórium, hatékony, felhasználhatóság,