Veszélyben a spanyol paprika: kritikus időszak jön az országban

agrarszektor.hu2024. október 22. 17:33

A spanyolországi Almeríában október közepén-végén indul be a paprika szedése, a dohánytripsz elleni küzdelem azonban több régiót is érint. A későbbi betakarítás a térségben a paprika termőterülete az idén várhatóan enyhén növekedni fog, egyes szakértők szerint ez azonban nem lesz meghatározó a kínálat szempontjából, mivel a fő tényező továbbra is az éghajlat lesz, különösen a kritikus decemberi és januári hónapokban.

Megkongatta a vészharangot Almería egyike vezető, 180 termelőt tömörítő szervezete, az Ejidomar, amely súlyos dohánytripsz-fertőzésre hívta fel a figyelmet a régió paprikaállományaiban. Az eredetileg Délkelet-Ázsiából származó dohánytripszet először 2017-ben észlelték Spanyolországban, dísznövények üvegházaiban, majd 2023-ban már paprikaállományokban is károkat okozott. Rafael Roldán, az Ejidomar kereskedelmi igazgatója szerint egyes gazdaságokban teljes a terméskiesés, és bár saját szövetkezetének sikerült elkerülnie a legrosszabbat, a paprika héjhibái miatt a teljes termés 25%-át másodosztályú áruként kellett értékesítenie - írja a FruitVeB.

Az Almeriai Mezőgazdasági Szaktanácsadók Hivatalos Egyesülete (COITAAL) gyorsan reagált erre a veszélyre, és útmutatót adott ki a kártevő azonosítására és ellenőrzésére. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a dohánytripsz által okozott kár „pusztító mértékű” lehet. Ez a helyzet további kihívást jelent a régió termelői számára, akikre már most is szigorú európai uniós előírások vonatkoznak a növényvédő szerek használatára vonatkozóan. Ezért tömegesen alkalmaznak biológiai védekezést. Az almeríai termelők ragadozó rovarokkal próbálják megfékezni a tripszpopulációkat, ami környezetbarát módszer, ám jelentősen növeli a termelési költségeket. Roldán megerősíti, hogy ezeknek a biológiai növényvédelmi technikáknak a használata ma már elengedhetetlen beruházás a gazdák számára, tovább rontva a pénzügyi helyzetüket, amit már amúgy is megterheltek az olyan ráfordítások növekvő költségei, mint a műtrágya, az üvegházi műanyag, a csomagolás és a munkaerő.

A paprika, Almería emblematikus növénye tehát veszélyben van, és a dohánytripsz elleni küzdelem várhatóan hosszú és költséges lesz. Bár úgy tűnik, hogy a jelenlegi intézkedések részben megfékezik a fertőzést, a termelők jobb nemzeti és nemzetközi szintű együttműködést remélnek a csapás terjedésének lassítása és a spanyol mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú ágazat jövőjének megőrzése érdekében.

Almería körzetében október elején Dalías és Nerja régiókban már megkezdődött, El Ejidóban pedig október közepén indul a paprika szedése. Az idei évre is igaz, hogy a betakarítás több tényező miatt is késett a szokásos időponthoz képest. José Antonio Baños, almeríai termelő szerint a gazdák úgy döntöttek, hogy a szokásosnál később ültetnek, hogy minimalizálják a kártevők kockázatát és csökkentsék a növény-egészségügyi kezelési költségeket. A júliusi magas hőmérséklet is problémákat okozott a terméskötődés idején, ami szintén hozzájárult a késéshez - mondta.

A spanyol paprikapiac fellendülő szakaszában van, az árakat már az almeríai árverések határozzák meg, mivel a murciai kampány néhány hete véget ért, és a Hollandiából érkező mennyiségek jelenleg a szokásosnál is alacsonyabbak. Az idei év első három hónapjában az Európai Unióban értékesített paprika közel fele Spanyolországból származott. Marokkó 2024 első negyedévében 63,99 millió kilogramm paprikát exportált az EU-ba, ami 48,47%-os növekedést jelent 2019-hez képest, amivel az észak-afrikai ország a második helyet foglalta el a piac 19,23%-ával.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
műtrágya, zöldség, munkaerő, kereskedelem, paprika, fertőzés, betakarítás, növényvédő-szer, üvegház, spanyolország,