Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.23. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.23. szerda

agrarszektor.hu
A látási viszonyok javulnak, az éjszaka képződött alacsonyszintű rétegfelhőzet zsugorodik, az ország nagyobb részén többórás napsütés várható - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.10.23.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.10.23.) napon.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.10.23.) napon.

2024.10.23. szerda: A látási viszonyok javulnak, az éjszaka képződött alacsonyszintű rétegfelhőzet zsugorodik, az ország nagyobb részén többórás napsütés várható. Ugyanakkor főként a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében maradhatnak erősen felhős tájak, nyugaton kisebb eső is előfordulhat. Délutántól nyugat felől már nagyobb területen megnövekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet. Az Észak-Alföldön, a Zemplén környékén, illetve a Nyugat-Dunántúlon megélénkül az északi, északkeleti szél.

A hőmérséklet délután 15 és 21, késő este 6, 12 fok között alakul.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Gyenge hidegfront jellegű panaszok léphetnek fel az arra érzékenyeknél. Legáltalánosabb tünet a fejfájás, migrén lehet.

A következő napon várható időjárás

2024.10.24 csütörtök: A látási viszonyok javulnak, és az ország nagyobb részén többórás napsütés várható, de főként a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében maradnak erősen felhős tájak, nyugaton kisebb eső is kialakulhat. Délutántól nyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet, és késő este a nyugati határszélen már az eső is eleredhet. Az északi, északkeleti szelet az Észak-Alföldön, a Zemplén környékén, illetve a Nyugat-Dunántúlon élénk lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul.

Friss híreink:

Már a citrom is bizonytalan: az utolsó pillanatban jött az eső

A szirakúzai citromok kiváló minősége és elismertsége a régió kedvező éghajlatának, talajviszonyainak és a termesztők hagyományos szakértelmének köszönhető. A citrom termesztése összetett folyamat, amely figyelmet igényel a megfelelő vízellátás, hőmérséklet és növényvédelem szempontjából, de a termény egy világszerte keresett és mind az uniós eredetmegjelölés, mind pedig a fogyasztók által elismert termék. A nehézségek azonban egyre nagyobb kockázatot jelentenek itt is: a klímaváltozás és a munkaerő-hiány a fő probléma. A citromnak eső és dolgozó mindenképpen kell, márpedig mindkettő egyre kevesebb és kiszámíthatatlanabb manapság.

Valamit tudnak a szentesi termelők, amit mások nem

A keserű történelmi és az időben közelebbi, de kudarcos tapasztalatok ellenére is működik a termelői szövetkezés Magyarországon, amelyet ráadásul nyilvánvaló előnyei és értékei miatt az Európai Bizottság és a kormány egyaránt támogatásra érdemesnek tart. Igaz, az ilyen összefogás nem terjedt el idehaza. Nagy kérdés, hogy az együttműködési forma talán legfontosabb hazai szereplőjének, a DélkerTÉSZ-nek miért sikerült az, amely számos más, hasonló próbálkozásnak nem. Az eredményekben biztosan benne van a szervezők, az irányító menedzserek tevékenysége, a korai gyerekbetegségek kiheverése, de az is, hogy az összefogás nem hagyta magát elcsábítani a magas áfából adódó „lehetőségektől” és transzparensen, a kezdetektől fogva közvetlenül a kiskereskedelmi láncokkal tárgyal és nekik értékesít. Ehhez a több száz termelőt tömörítő szövetkezet ráadásul komoly minőségbiztosítási rendszert is fenntart, valamint kellően nagyra is nőtt ahhoz, hogy a láncok komolyan vegyék. Olyannyira, hogy mára az árbevétel több mint 15 százaléka exportból származik.

Új őrület hódít: egyre többen ültetnek így zöldséget Magyarországon is

A mikrozöldségek, amelyek az 1980-as évektől kezdve egyre népszerűbbé váltak, ma éttermekben és háztartásokban is elterjedt díszítő és tápláló hozzávalók. Az egészséges tápanyag-összetételük, környezetbarát termesztésük és sokoldalúságuk miatt folyamatosan nő a kereslet irántuk, mivel kert nélkül is gyorsan termeszthetők. A mikrozöldek a csírák egy fejlettebb formái, ízük intenzívebb, a termesztésük különbözik mert ültetőközegre van szükségük, illetve a növekedési időszakuk is hosszabb. Cikkünből kiderül, otthoni körülmények között hogyan állíthatjuk elő saját magunk a mikrozöldségeket.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Nagy bajba kerülhet, aki így fűt 2024 telén: rengeteg magyar háztulaj nem kér az ingyen segítségből

Bár egyre többen kérik az ingyenes kéményseprést, a családi házak jelentős részébe még mindig nem jutnak el a szakemberek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérdésünkre közölte: 2023-ban több mint 620 ezer ingatlanban jártak a kéményseprők. Fontos tudni, hogy a társasházakban automatikusan ellenőriznek a szakemberek, de a különálló családi házakhoz külön ki kell hívni őket - az igénylést az interneten el lehet intézni, pár perc az egész. A kéményseprők nem büntetnek, de ha veszélyes hibát észlelnek, akkor azonnal leállíttatják a fűtőkészülékeket, egészen addig, ameddik el nem hárul a probléma - valljuk be, ez még mindig jobb annál, mintha szén-monoxid mérgezés vagy kéménytűz lenne a vége.

Megindult a nagy roham a téli gumicserére: drága tél jöhet azoknak, akik erre nem figyelnek

Az alapszabály az, hogy ősszel, ha az átlaghőmérséklet 7°C fok alá csökken, eljött az idő téli gumiszettre váltani. Az autósok jó része jellemzően október utolsó heteiben keresi fel nagy számban a szervizeket. Magyarországon – ellentétben más környező országokkal – azonban nem írja elő törvény a téli abroncsok használatát, így a gumi cserének tényleges ideje rajtunk múlik. De miért is érdemes nyáriról téli gumira váltani, nem járnánk jobban a négyévszakos gumival? Milyen költségekkel számoljunk 2024 őszén?

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?