Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.23. szerda

agrarszektor.hu2024. október 23. 07:45

A látási viszonyok javulnak, az éjszaka képződött alacsonyszintű rétegfelhőzet zsugorodik, az ország nagyobb részén többórás napsütés várható - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.10.23.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.10.23.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.10.23.) napon.

2024.10.23. szerda: A látási viszonyok javulnak, az éjszaka képződött alacsonyszintű rétegfelhőzet zsugorodik, az ország nagyobb részén többórás napsütés várható. Ugyanakkor főként a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében maradhatnak erősen felhős tájak, nyugaton kisebb eső is előfordulhat. Délutántól nyugat felől már nagyobb területen megnövekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet. Az Észak-Alföldön, a Zemplén környékén, illetve a Nyugat-Dunántúlon megélénkül az északi, északkeleti szél.

A hőmérséklet délután 15 és 21, késő este 6, 12 fok között alakul.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Gyenge hidegfront jellegű panaszok léphetnek fel az arra érzékenyeknél. Legáltalánosabb tünet a fejfájás, migrén lehet.

A következő napon várható időjárás

2024.10.24 csütörtök: A látási viszonyok javulnak, és az ország nagyobb részén többórás napsütés várható, de főként a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében maradnak erősen felhős tájak, nyugaton kisebb eső is kialakulhat. Délutántól nyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet, és késő este a nyugati határszélen már az eső is eleredhet. Az északi, északkeleti szelet az Észak-Alföldön, a Zemplén környékén, illetve a Nyugat-Dunántúlon élénk lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul.

Friss híreink:

Már a citrom is bizonytalan: az utolsó pillanatban jött az eső

A szirakúzai citromok kiváló minősége és elismertsége a régió kedvező éghajlatának, talajviszonyainak és a termesztők hagyományos szakértelmének köszönhető. A citrom termesztése összetett folyamat, amely figyelmet igényel a megfelelő vízellátás, hőmérséklet és növényvédelem szempontjából, de a termény egy világszerte keresett és mind az uniós eredetmegjelölés, mind pedig a fogyasztók által elismert termék. A nehézségek azonban egyre nagyobb kockázatot jelentenek itt is: a klímaváltozás és a munkaerő-hiány a fő probléma. A citromnak eső és dolgozó mindenképpen kell, márpedig mindkettő egyre kevesebb és kiszámíthatatlanabb manapság.

Valamit tudnak a szentesi termelők, amit mások nem

A keserű történelmi és az időben közelebbi, de kudarcos tapasztalatok ellenére is működik a termelői szövetkezés Magyarországon, amelyet ráadásul nyilvánvaló előnyei és értékei miatt az Európai Bizottság és a kormány egyaránt támogatásra érdemesnek tart. Igaz, az ilyen összefogás nem terjedt el idehaza. Nagy kérdés, hogy az együttműködési forma talán legfontosabb hazai szereplőjének, a DélkerTÉSZ-nek miért sikerült az, amely számos más, hasonló próbálkozásnak nem. Az eredményekben biztosan benne van a szervezők, az irányító menedzserek tevékenysége, a korai gyerekbetegségek kiheverése, de az is, hogy az összefogás nem hagyta magát elcsábítani a magas áfából adódó „lehetőségektől” és transzparensen, a kezdetektől fogva közvetlenül a kiskereskedelmi láncokkal tárgyal és nekik értékesít. Ehhez a több száz termelőt tömörítő szövetkezet ráadásul komoly minőségbiztosítási rendszert is fenntart, valamint kellően nagyra is nőtt ahhoz, hogy a láncok komolyan vegyék. Olyannyira, hogy mára az árbevétel több mint 15 százaléka exportból származik.

Új őrület hódít: egyre többen ültetnek így zöldséget Magyarországon is

A mikrozöldségek, amelyek az 1980-as évektől kezdve egyre népszerűbbé váltak, ma éttermekben és háztartásokban is elterjedt díszítő és tápláló hozzávalók. Az egészséges tápanyag-összetételük, környezetbarát termesztésük és sokoldalúságuk miatt folyamatosan nő a kereslet irántuk, mivel kert nélkül is gyorsan termeszthetők. A mikrozöldek a csírák egy fejlettebb formái, ízük intenzívebb, a termesztésük különbözik mert ültetőközegre van szükségük, illetve a növekedési időszakuk is hosszabb. Cikkünből kiderül, otthoni körülmények között hogyan állíthatjuk elő saját magunk a mikrozöldségeket.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Nagy bajba kerülhet, aki így fűt 2024 telén: rengeteg magyar háztulaj nem kér az ingyen segítségből

Bár egyre többen kérik az ingyenes kéményseprést, a családi házak jelentős részébe még mindig nem jutnak el a szakemberek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérdésünkre közölte: 2023-ban több mint 620 ezer ingatlanban jártak a kéményseprők. Fontos tudni, hogy a társasházakban automatikusan ellenőriznek a szakemberek, de a különálló családi házakhoz külön ki kell hívni őket - az igénylést az interneten el lehet intézni, pár perc az egész. A kéményseprők nem büntetnek, de ha veszélyes hibát észlelnek, akkor azonnal leállíttatják a fűtőkészülékeket, egészen addig, ameddik el nem hárul a probléma - valljuk be, ez még mindig jobb annál, mintha szén-monoxid mérgezés vagy kéménytűz lenne a vége.

Megindult a nagy roham a téli gumicserére: drága tél jöhet azoknak, akik erre nem figyelnek

Az alapszabály az, hogy ősszel, ha az átlaghőmérséklet 7°C fok alá csökken, eljött az idő téli gumiszettre váltani. Az autósok jó része jellemzően október utolsó heteiben keresi fel nagy számban a szervizeket. Magyarországon – ellentétben más környező országokkal – azonban nem írja elő törvény a téli abroncsok használatát, így a gumi cserének tényleges ideje rajtunk múlik. De miért is érdemes nyáriról téli gumira váltani, nem járnánk jobban a négyévszakos gumival? Milyen költségekkel számoljunk 2024 őszén?

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,