Gyümölcsfát ültetnél? Akkor erről mindenképp tudnod kell!

agrarszektor.hu2024. október 23. 18:31

A gyümölcsfaiskolákban elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése. Az emberek ettől az időszaktól kezdve számíthatnak telepítésre alkalmas ültetési növényanyagra, melyhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ültetési tanácsokkal is segít.

A kertészet, vagyis a kertészeti termesztés legspeciálisabb, a legtöbb felkészültséget és főleg a legnagyobb előre gondolkodást igénylő ágazata a faiskolai termesztés, amit a kertészet nehéziparának is szoktak nevezni, mert alapanyagot állít elő. Ahogy a nevében is benne van, faiskola, vagyis a növények iskolázását, nevelését jelenti, ami a nevelés befejezésével ültetési növényanyaggá válik, amivel aztán gyümölcsültetvények telepítését teszi lehetővé - olvasható a NAK oldalán. Az üzemi gyümölcsültetvények, de döntően a házikertek ültetési anyaga is gyümölcsfaiskolából származik, vagyis olyan gyümölcsöket tudunk fogyasztani és a feldolgozó konzervipar számára biztosítani, amilyen gyümölcsfajták ültetési anyagát nevelik a faiskolák.

Az Agrárkamara ezért arra biztat minden gazdálkodót, hogy bátran ültessenek gyümölcstermő növényeket, melyek a hazai klímánkon különleges beltartalmi értékeket produkálnak, módot adva annak megtapasztalására, hogy a saját gyümölcsnek nincs párja. Ezt a már megjelent és több időszakban is benyújtható Ültetvénytelepítési pályázat is segíti forrás biztosításával. Továbbá minden egyes szakszerűen elültetett fa oxigént is termel, amely nagyban hozzájárul az élhető környezetünk fenntartásához.

A NAK figyelmezetett, hogy azt mindenképp figyelembe kell venni, hogy a faiskolai ültetési anyagok előállítása 2-3, akár 4 évet is igénybe vesz fajtól-technológiától függően, ezért megfelelő gondossággal, precizitással kell elültetni a növényeket, hogy sok-sok éven át szerezzenek örömöt az embernek. Az Agrárkamara emellett egy ingyenesen letölthető összeállítással is segít a gazdáknak, kertészeknek.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcstermesztés, kertészet, agrárkamara, oltvány, gyümölcsfa, ültetés, termesztés, facsemete, csemete, ültetési-anyag,