Óriási változás jön a rizs árában: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu2024. október 23. 13:33

Az indiai kormány bejelentette, hogy eltörli az előfőzött rizsre kivetett exportadót. A döntés hátterében a megnövekedett készletek és a bőséges monszunesők után várható rekordtermés áll. Az intézkedés várhatóan jelentős hatással lesz mind a hazai, mind a nemzetközi rizspiacon - írta meg a Reuters.

India, a világ legnagyobb gabonaexportőre, már a múlt hónapban lépéseket tett az export fellendítése érdekében. Az indiai kormány 20%-ról 10%-ra csökkentette a vámot, és engedélyezte a nem basmati fehér rizs kivitelének folytatását. A döntéshez hozzátartozik, hogy a nem basmati fehér rizsre tonnánként 490 dolláros minimálárat szabtak meg.

A kereskedelmi és ipari szakértők szerint a kedvező terméskilátások arra ösztönözhetik Indiát, hogy a nem basmati fehér rizs exportjára vonatkozó minimálárat is eltörölje. Ez a lépés jelentősen növelné a globális kínálatot és mérsékelné a nemzetközi árakat. Dev Garg, az Indiai Rizsexportőrök Szövetségének alelnöke szerint az előfőzött rizsre kivetett exportadó eltörléséről szóló döntés azt jelzi, hogy a kormány bízik az új szezon termésében.

Az intézkedés különösen fontos, mivel az előfőzött rizs exportja 13%-kal, 5,1 millió tonnára csökkent Indiában 2024 első nyolc hónapjában. B.V. Krishna Rao, a rizsexportőrök szövetségének elnöke szerint ennek a terméknek a vámmentes kivitele arra ösztönözné az árérzékeny afrikai vásárlókat, hogy fokozzák a vásárlásokat Indiából.

Az intézkedések hátterében az áll, hogy bár India 2023-ban különböző korlátozásokat vezetett be a rizsexportra az El Nino időjárási mintázat miatt, a helyi kínálat azóta jelentősen megnőtt. Ez lehetővé tette a kormány számára, hogy lazítson a korlátozásokon, miközben a belföldi árakat is kordában tartja az április-júniusi országos választások előtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
export, rizs, kormány, növekedés, india, exportvám, intézkedés, csökkentés, enyhítés, vámtétel, rizstermesztés, rizstermelés,