Új rekord születhet: döbbenetes mennyiségű gabona terem Kínában

agrarszektor.hu2024. október 25. 15:32

A világ legnagyobb gabonatermelője, Kína, 2024-ben várhatóan minden eddiginél nagyobb, 700 millió tonnát meghaladó gabonatermést takaríthat be. A mezőgazdasági minisztérium tisztviselője szerint ez a mennyiség 0,7 százalékkal haladja meg a 2023-as 695,41 millió tonnás termést. Az ország továbbra is jelentős erőfeszítéseket tesz az élelmezésbiztonság és a stabil ellátás érdekében - írja a Reuters.

Zhang Xingwang mezőgazdasági és vidékügyi miniszterhelyettes egy pekingi sajtótájékoztatón elmondta: Kína gabonakibocsátása kilenc egymást követő évben stabilan több mint 1,3 milliárdó jin, és az előrejelzések szerint idén először meghaladja az 1,4 milliárdó jint. Ez az érték átszámítva 700 millió tonnának felel meg. Az 1,4 milliárd lakosú ország az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtott végre a mezőgazdasági gépek és vetőmag-technológia területén. Ennek ellenére Kína továbbra is nagymértékben függ a Brazíliából és az Egyesült Államokból származó importtól, különösen a szója esetében. A minisztérium tisztviselője hangsúlyozta, hogy bár a gabonatermés rekordot dönthet, a szójakészletek továbbra is importfüggőek, a kukoricaültetés pedig elmarad a szükségletektől.

A nemzeti élelmiszerkínálat és a kereslet szoros egyensúlyban van, nincs lényeges változás, ezért nem lehet lazítani a stabil és biztonságos gabonakínálat biztosítására tett erőfeszítéseken

 - figyelmeztetett Zhang. A minisztérium több intézkedést is tervez a helyzet javítására. Ezek közé tartozik a magashozamú és olajban gazdak szójafajták nemesítése, a szójabab feldolgozásának támogatása, valamint a készletbeszerzésre vonatkozó intézkedések. Az állami készletező Sinograin növelni fogja kukoricavásárlásait.

Húspiaci helyzet

A sertéshús piacán az árak stabilizálódtak a negyedik negyedévben, és a haszonkulcsok normális szinten maradnak. Az elmúlt évben Kína küzdött a sertéshús, a marhahús és a tejtermékek rekordalacsony áraival, miután a gazdaságok gyors bővülése túlkínálathoz vezetett a csökkenő fogyasztás közepette. A minisztérium közlése szerint továbbra is figyelemmel kísérik a termelés ütemét, különösen a sertéstenyésztés területén. A tenyészkocák nagyobb termelékenysége miatt több malac kerül a piacra, ami jövőre hatással lehet az árakra. Szeptember végén Kínában mintegy 40,62 millió tenyészkoca volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gabona, mezőgazdaság, kína, sertés, húsipar, gabonatermesztés, kínai, ország, mezőgazdasági, milliárd, legnagyobb, millió, minisztérium,