Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.26. szombat

agrarszektor.hu2024. október 26. 07:45

Napközben a látási viszonyok javulását és a rétegfelhőzet felszakadozását követően az ország nagyobb részén fátyolfelhős, napos időre van kilátás, ugyanakkor elsősorban a nyugati és az északi tájakon helyenként tartósan felhős körzetek is maradhatnak - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.10.26.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.10.26.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.10.26.) napon.

2024.10.26. szombat: Napközben a látási viszonyok javulását és a rétegfelhőzet felszakadozását követően az ország nagyobb részén fátyolfelhős, napos időre van kilátás, ugyanakkor elsősorban a nyugati és az északi tájakon helyenként tartósan felhős körzetek is maradhatnak. Csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szelet a nappali órákban az Észak-Dunántúlon nagyobb területen is kísérhetik élénk lökések, másutt jobbára gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul. Késő estére többnyire 6 és 14 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Továbbra is anticiklon határozza meg térségünk időjárását, ezért fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.

A következő napon várható időjárás

2024.10.27 vasárnap: A köd és a rétegfelhőzet nappal nagyrészt feloszlik, ezt követően fátyolfelhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. Délután 16, 22 fok várható.

Friss híreink:

Különleges rágcsáló bujkál a magyar földekben: durva, hogy néz ki

Negyvenegy magyar földikutya lelt új otthonra a Hortobágyi Nemzeti Park területén fekvő Monostorpályi és Martinka határában az elmúlt időszakban. Mivel a különleges faj korábban a kihalás szélére sodródott, ez az állományerősítés rendkívüli jelentőségű eseménynek számít mind a fajmegőrzés, mind a hazai természetvédelem szempontjából.

Kell még egyáltalán termőföld a paradicsomtermesztéshez?

Gyökeresen eltérő paradicsomtermesztési módszereket alkalmaznak a gazdák Európában, amely alapvetően az éghajlati különbségekből adódnak, de számos egyéb érv is szól egyik vagy másik mellett. A termőföld nélküli, holland rendszerben a paradicsomok nem csak gyorsabban növekednek, de a hozamok is kiemelkedően magasak, ráadásul nagyban csökkenhetők a kártevők okozta kockázatok. A hagyományos módszerben a termőföld az alapja mindennek, a kártevők ellen pedig biológiai eljárásokkal is lehet védekezni. Az Agrárszektor a közelmúltban az előbbit idehaza, Szentesen, az utóbbit Szicíliában tanulmányozta.

Már az agrárhitelt is egyre inkább a nagyok kapják

Az agrárfinanszírozás kapcsán is megfigyelhető a koncentráció térnyerése, a bankok egyre inkább a nagyobb ügyfelek hitelezése felé mozdulnak el - mondta az Agrárszektornak dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója, aki azt is kifejtette, hogy az ágazatnak mire lenne szüksége a következő időszakban a fejlődéshez, és hogy mely kérdések kerülhetnek előtérbe az idei siófoki Agrárszektor Konferencián.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Így spórolhatsz akár 40 százalékot idén a síbérlet árán: egyszerű a trükk, mindenkinek működik

A síelés komoly krízisben van: a globális felmelegedés és a hóhiány jelentős hatással van a tél turizmusra, miközben a bérletek árai drámaian emelkednek. Népszerűsége ettől függetlenül nem csökken, a síelés az európai idegenforgalmi ágazat 7%-át teszi ki, a kontinensen évente körülbelül 400 millió ember keresi fel terepeket. Ám nagy kérdés, hova mehetünk még, ahol hó is van és megfizethetőek az árak. Most összegyűjtöttük a legolcsóbb síterepeket, és mutatjuk, hogy lehet akár 40%-os kedvezménnyel is hozzájuthatunk a bérletekhez. Míg a tavalyi szezonban átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a bérletek árai, addig idén visszafogottabb volt a drágulás, 3-5 százalékos.

Ezt rontják el a legtöbben a leander teleltetésénél: a sztárkertész 8 tippje, amitől jövőre is dúsan virágzik

A leander gyönyörű mediterrán hangulatot varázsol a kertbe, de az őszi hónapokkal eljön az idő, amikor gondoskodni kell a teleltetéséről. Az előrejelzések szerint október utolsó napjaiban már éjszaka fagyok is lehetnek! Kósa Dániel kertészmérnök most elárulta a HelloVidéknek, hogyan készítsük fel a leandereket a hidegebb hónapokra!

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,