Kína nem tud hibázni: újabb rekordra készülnek

agrarszektor.hu2024. október 26. 18:32

A kínai gabonatermelés az előrejelzések szerint idén rekordmagas, 700 millió tonna lesz - közölte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium. A várhatóan mérföldkőnek számító termés azután érkezik, hogy kilenc egymást követő évben a gabonakibocsátás 650 millió tonna felett alakult - számol be a Xinhua hírügynökség.

A kínai gabonatermés az előrejelzések szerint idén rekordmagas, 700 millió tonna lesz - közölte pénteken a Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium. A várhatóan mérföldkőnek számító termés azután érkezik, hogy kilenc egymást követő évben a gabonakibocsátás 650 millió tonna felett alakult - közölte a szaktárca egy sajtótájékoztatón.

Napokon belül végeznek

Csütörtökig az északkelet-kínai Heilongjiang tartomány, az ország legnagyobb gabonatermelője, a tartományi mezőgazdasági és vidékügyi hivatal szerint a termés több mint 90 százalékát, azaz mintegy 14,7 millió hektár vetésterületet takarított be.

Heilongjiangban idén júniustól júliusig hideg időjárás és tartósan esős időjárás volt, ami a tartomány számos részén akadályozta a termés növekedését. Han Zhimin, aki egy gabonatermesztő szövetkezetet vezet a tartomány fővárosában. A fejlett mezőgazdasági technikák és a modern gazdálkodási gyakorlatok segítettek neki átvészelni a katasztrófát, a terménybiztosítás pedig megóvta őt a pénzügyi gondoktól.

A kedvezőtlen időjárás ellenére is rekordtermés

A kínai gazdák különböző katasztrófáknak álltak ellen a gabonatermés elérése érdekében, mivel az ország az idén egyre gyakrabban előforduló szélsőséges időjárási eseményekkel küzdött, amelyek mind a könyörtelen hőséget, mind a heves felhőszakadásokat jellemezték.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gabona, ázsia, kína, gabonahozam, gabonatermelés, gabonatermés, kína mezőgazdasága,