Marad a szokatlanul enyhe, őszies időjárás

MTI2024. október 26. 17:29

Európa legnagyobb részén csendes, nyugodt őszi idő jellemző, nincs ez másként itthon sem. Hajnali köd és felhő előfordulhat, de csapadék nem valószínű, marad a nyugodt, enyhe ősz.

Európa legnagyobb részének időjárását változatlanul anticiklon határozza meg, amelynek középpontja a Fekete-tenger térsége fölött helyezkedik el. Emiatt a legtöbb helyen nyugodt, őszi idő jellemző, rétegfelhős, párás, ködös, valamint napos tájak egyaránt előfordulnak. A frontok pályái főként Észak-Európát keresztezik, de a kontinens nyugati, délnyugati részén is nedvesebb léghullámok alakítják az időjárást, sőt Olaszországban is jelentős csapadék hullott az elmúlt napokban.

A Kárpát-medence időjárását is magasnyomás alakítja, de vasárnap közelebb kerül hozzánk egy gyengülő front, melynek előterében határozottabb lesz a délies áramlás, a napsütés kerül túlsúlyba.

Csapadék nem várható

Idehaza az alacsonyszintű felhőzet kelet felé terjeszkedik, miközben délnyugat felől csökken, ami éjszaka tovább folytatódik. Hajnalra a szélvédett, derült tájakon (főleg az Alpokalja, Dráva vidéke) pára, köd, helyenként sűrű köd képződik. Vasárnap ezek feloszlását követően az ország döntő részén már napos idő várható fátyolfelhőkkel, északnyugaton, az Északi-középhegységben, valamint az északkeleti csücsökben maradhatnak tartósabban felhős részek. Számottevő csapadék nem lesz. A délies szelet főként a Dunántúl északi, vasárnap napközben már más részein is élénk széllökések kísérik.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, időjárás, időjárásváltozás, meteorológia, agrometeorológia, ősz, felhő, agrár időjárás,