Felhős, egyre hűvösebb napok várnak ránk

MTI2024. október 27. 16:33

Reggelente ködre ébredhetünk, a nap további részében pedig párás, felhős időjárás várható. A nappalok fokozatosan hűlnek, az éjszakák viszont már hidegek lesznek.

Európa nagy részének időjárását továbbra is anticiklon alakítja, emiatt reggelente többfelé ébredhetnek párás, ködös, rétegfelhős időre. Helyenként csak lassan javulnak a látási viszonyok. A ciklonok és frontok a kontinens peremterületeire szorulnak, ott felhősebb, csapadékosabb az idő. A Brit-szigetek északi felét, valamint a Skandináv-félsziget délnyugati részét érintő hidegfront többfelé 20 mm körüli, illetve afölötti csapadékmennyiséget okozott. Továbbá a Földközi-tenger középső és nyugati medencéjének partvidékén örvénylő sekély ciklon miatt előfordulnak záporok, néhol zivatarok, de az előző napokhoz képest már kevesebb csapadékról érkezik jelentés.

A Kárpát-medence továbbra is anticiklon peremén helyezkedik el, melynek áramlásában előbb melegebb léghullámok érkeznek fölénk, majd hétfőre virradóan egy gyenge, széteső front érinti hazánkat. A következő napokban erősödik a ködhajlam.

Köd, felhő és szél

Idehaza vasárnap derült vagy fátyolfelhős lesz az ég. Estétől egyre többfelé párássá válik a levegő, hajnalra, reggelre egyre nagyobb területen köd és alacsonyszintű felhőzet képződik és terjeszkedik. Mindez hétfőn csak lassan szakadozik, helyenként maradhatnak tartósan felhős, párás területek, ahol szitálás nem kizárt. Több napsütésre a kissé szelesebb - elsősorban északkeleti - tájakon van kilátás. Vasárnap a délies szél több helyen, míg hétfőn már az északira forduló légmozgás élénkül meg a Bodrogköz térségében, valamint az Észak-Dunántúlon.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
időjárás, időjárásváltozás, meteorológia, agrometeorológia, lehűlés, felhő, hőmérsékletcsökkenés, agrár időjárás,