Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.27. vasárnap

agrarszektor.hu2024. október 27. 07:45

A pára- és ködfoltok feloszlanak, az ország döntő részén napos idő várható fátyolfelhőkkel, az északnyugati határ mentén, valamint az északkeleti tájakon maradhatnak tartósabban felhős részek - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2024.10.27.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2024.10.27.) napon.

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2024.10.27.) napon.

2024.10.27. vasárnap: A pára- és ködfoltok feloszlanak, az ország döntő részén napos idő várható fátyolfelhőkkel, az északnyugati határ mentén, valamint az északkeleti tájakon maradhatnak tartósabban felhős részek. Számottevő csapadék nem lesz. A délies szelet főként a Dunántúlon kísérik élénk széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18 és 24 fok között alakul, ennél hűvösebb a tartósabban felhős tájakon lehet az idő.
Késő estére 6 és 15 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár fronthatással nem kell számolni, a melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2024.10.28 hétfő: Éjjel, reggel többfelé várható rétegfelhőzet, illetve köd, amely helyenként tartósan megmaradhat. Emellett délután fátyolfelhők sodródnak fölénk. Csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. Délután többnyire 15 és 20 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de az egész nap derült tájakon 22, 23 fok is lehet.

Friss híreink:

Megválaszoljuk a nagy kérdést: kell ásni ősszel a kertben vagy sem?

Korábban még minden kertben alapvető munkafolyamat volt az őszi ásás. Azóta rengeteget változott a szemlélet, és a kutatások is bebizonyították, hogy ez a munkafolyamat nem mindig van a kertünk és a talajélet hasznára. De akkor milyen esetben jó, ha ásunk, és mikor hátrány?

Különleges rágcsáló bujkál a magyar földekben: durva, hogy néz ki

Negyvenegy magyar földikutya lelt új otthonra a Hortobágyi Nemzeti Park területén fekvő Monostorpályi és Martinka határában az elmúlt időszakban. Mivel a különleges faj korábban a kihalás szélére sodródott, ez az állományerősítés rendkívüli jelentőségű eseménynek számít mind a fajmegőrzés, mind a hazai természetvédelem szempontjából.

Kell még egyáltalán termőföld a paradicsomtermesztéshez?

Gyökeresen eltérő paradicsomtermesztési módszereket alkalmaznak a gazdák Európában, amely alapvetően az éghajlati különbségekből adódnak, de számos egyéb érv is szól egyik vagy másik mellett. A termőföld nélküli, holland rendszerben a paradicsomok nem csak gyorsabban növekednek, de a hozamok is kiemelkedően magasak, ráadásul nagyban csökkenhetők a kártevők okozta kockázatok. A hagyományos módszerben a termőföld az alapja mindennek, a kártevők ellen pedig biológiai eljárásokkal is lehet védekezni. Az Agrárszektor a közelmúltban az előbbit idehaza, Szentesen, az utóbbit Szicíliában tanulmányozta.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Kiderült a súlyos igazság a magyar csapvízről: térképen a legveszélyesebb települések 2024-ben

Magyarországon a háztartások 98 százalékában van vezetékes víz, azonban csak a települések 60 százalékán megfelelő minőségű az ivóvíz a népegészségügyi központ Vízhigiénés laboratóriáumának adatai alapján. A legtöbb helyen indikátor paraméterek miatt kifogásolt minőségű az ivóvíz, de előfordul kémiai szempontból, vagy eseti bakteriológiai kifogásolt víz is. 2023-tól már jelentősen több, potenciális egészségkockázattal rendelkező paramétert vizsgál a népegészségügyi hatóság, ezáltal az egyes települések kapcsán még részletesebb információk érhetők el az ívóvízminőségről. A Pénzcentrum kigyűjtötte a kifogásolt ívóvízminőség által érintett településeket, ezeket térképre is tettük és megvizsgáltuk, hol milyen változások történtek a vízminőség terén.

Hihetetlen, mekkora vargányát talált a mázlista gombász: azt is elárulta, hol nőnek ezek a csodák!

Varga Tamás szombathelyi gombásznak nem semmi mázlija volt, ahogy a HelloVidéknek elmesélte, soha ekkora vargányát nem talált még, mint a minap! Az utólagos mérés szerint a méretes kalapos közel 1 kg-ot nyomott. Jelenleg a hazai erdőkben még kitart a gombaszezon, bőséggel lehet szedni rizikét, lila és szürkéslila pereszkét, vargányát, fenyőtinórut, kései laskagombát és sötét trombitagombát is. Az őzláb viszont már lecsengőben van.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,