Jelentős lehűlés jön, eső, akár havazás is lehet

agrarszektor.hu2024. október 27. 12:59

Hűvös nappalok, fagyos éjszakák, csapadék, akár havazás is jöhet a következő napokban, vagyis véget ér a nyugodt, napos, enyhe idő a következő hétvégére - jelentette az Időkép.

Az elmúlt hetekben a Kárpát-medence időjárását anticiklonok uralták, melyek nyugodt, eseménytelen körülményeket teremtettek. Ez a trend várhatóan a hónap végéig folytatódik, azonban a jövő hét jelentős változást hozhat.

Bár a pontos részletek még bizonytalanok, a friss fáklyadiagramok azt mutatják, hogy az előrejelzési modellek többsége jelentős hőmérséklet-csökkenést vetít előre. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a nappali hőmérséklet 15 fok alá csökkenhet, sőt, egyes napokon akár 10 fok alatt is maradhat. Az éjszakák pedig sok helyen fagyosak lehetnek, ami az ősz előrehaladtával egyre jellemzőbbé válik.

A magasban érkező hideg légtömegek hatására akár az idei első havazás is bekövetkezhet, elsősorban a magasabban fekvő hegyvidéki területeken. Fontos megjegyezni, hogy a csapadék mennyisége, időbeli és térbeli eloszlása még a hőmérsékletnél is bizonytalanabb tényező.

Az elkövetkező napok előrejelzései várhatóan pontosabb képet adnak majd a közelgő időjárási változásról. Az időjárás-szakértők folyamatosan figyelemmel kísérik a fejleményeket, hogy minél pontosabb információkkal szolgálhassanak a lakosság számára. Bár a részletek még formálódnak, annyi bizonyos, hogy az eddigi eseménytelen időjárás hamarosan véget érhet, és egy izgalmas, változékonyabb periódus veheti kezdetét az ősz derekán.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, időjárás, időjárásváltozás, meteorológia, agrometeorológia, lehűlés, hőmérsékletcsökkenés, csapadékeloszlás, agrár időjárás,