Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.28. hétfő

agrarszektor.hu2024. október 28. 07:45

Az alacsonyszintű felhőzet és a köd néhol csak lassan szakadozik, egy-egy helyen tartósan megmaradhat - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.10.28.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.10.28.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.10.28.) napon.

2024.10.28. hétfő: Az alacsonyszintű felhőzet és a köd néhol csak lassan szakadozik, egy-egy helyen tartósan megmaradhat. Emellett nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, ami délután szűri, zavarja majd a napsütést. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északias szél főként a Bodrogköz térségében, valamint néhol az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósabban felhős, ködös részeken általában 14 és 17, míg a naposabb részeken nagyrészt 18, 21 fok között valószínű.
Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.

A következő napon várható időjárás

2024.10.29 kedd: Az éjjel képződő köd, valamint a terjeszkedő rétegfelhőzet, napközben bár valamelyest zsugorodik, oszladozik, akár nagyobb körzetekben is megmaradhat tartósan. A borult, ködös tájakon szitálás előfordulhat. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul.

Friss híreink:

Szakértő: érthetetlen, miért akarja Európa feláldozni az agráriumát

Érthetetlen, hogy miért akarja Európa feláldozni saját agráriumát, élelmiszer önrendelkezését, vállalkozásait és nem utolsósorban a fogyasztóit bármilyen külső hatalomnak. Sajnos a baromfiágazat kiemelten kerül a feláldozható ágazatok listájára a gazdasági, politikai kedvezmények sorában. Ezt érthetően igazságtalannak és méltánytalannak tartja a teljes európai baromfis társadalom - mondta lapunknak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A szakember a szektort sújtó további problémákról, ukrán nyomásról és a madárinfluenzáról is beszélt az Agrárszektornak. Továbbá kiderült az is, hogy valóban kell-e tojásdrágulásra számítanunk itthon.

Megválaszoljuk a nagy kérdést: kell ásni ősszel a kertben vagy sem?

Korábban még minden kertben alapvető munkafolyamat volt az őszi ásás. Azóta rengeteget változott a szemlélet, és a kutatások is bebizonyították, hogy ez a munkafolyamat nem mindig van a kertünk és a talajélet hasznára. De akkor milyen esetben jó, ha ásunk, és mikor hátrány?

Különleges rágcsáló bujkál a magyar földekben: durva, hogy néz ki

Negyvenegy magyar földikutya lelt új otthonra a Hortobágyi Nemzeti Park területén fekvő Monostorpályi és Martinka határában az elmúlt időszakban. Mivel a különleges faj korábban a kihalás szélére sodródott, ez az állományerősítés rendkívüli jelentőségű eseménynek számít mind a fajmegőrzés, mind a hazai természetvédelem szempontjából.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Küszöbön a totális nyugdíjkáosz: nincs tovább, végre kell hajtani a krízis-protokollt Magyarországon

Európa nyugdíjrendszerei olykor nagyon eltérő felépítésűek, egy közös azonban mindenképp akad bennük: majdnem minden uniós tagállamban és nem uniós országban jelenleg is kisebb-nagyobb átalakítások zajlanak, nem véletlenül. A következő tényekkel pedig minden kormánynak szembe kell néznie: az Európai Unióban egy férfi átlagosan 17,3 évet, egy nő 20,9 évet élhet még 65 éves kora után. Magyarországon egyébként a 65 éves korban várható további élettartam tekintetében 4 évvel kevesebb jut a férfiaknak (13,2 év), és 3,6 évvel kevesebb a nőknek (17,3 év). Mindenesetre a reformokat a nálunk gazdagabb államok sem kerülhették, kerülhetik el. A ki fizet majd nyugdíjat Magyarországon kérdés megválaszolásához le kell szögezni, hogy a magyar minta a nemzedékek egymás közötti gördülő bizalmára és folyamatos jövedelemtranszferére épülő munkanyugdíj   hívta fel a Pénzcentrum figyelmét a nyugdíjszakértő.

Vallott a világbajnok virágkötő: ezekkel a kihívásokkal néz szembe egy fiatal a szakmában

Sutus Henrietta kecskeméti virágkötő, aki hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt sikerrel szerepelt, a HelloVidék-kel osztotta meg, milyen érzés fiatalon versenyeket nyerni, valamint, hogy a tapasztalt virágkötők tudásával való versengés mennyire inspiráló számára. Beszélt arról is, hogy Magyarországon milyen kihívásokkal néz szembe egy fiatal virágkötő, és megosztotta jövőbeli céljait, amelyek között szerepel a következő Európa-bajnokságon való kiemelkedő eredmény elérése és egy saját virágbolt megnyitása is, ahol bemutathatja egyedi stílusát és kreativitását.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,