agrarszektor.hu • 2024. október 29. 07:45
Napközben a köd a legtöbb helyen megszűnik, a rétegfelhőzet kiterjedése fokozatosan csökken, de maradhatnak tartósan borult tájak, másutt jellemzően napos idő lesz - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.10.29.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.10.29.) napon.
Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.10.29.) napon.
2024.10.29. kedd: Napközben a köd a legtöbb helyen megszűnik, a rétegfelhőzet kiterjedése fokozatosan csökken, de maradhatnak tartósan borult tájak, másutt jellemzően napos idő lesz. Néhol szitálás előfordulhat. Gyenge marad a légmozgás.
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken kissé hűvösebb is lehet. Késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.
A következő napon várható időjárás
2024.10.30 szerda: A rétegfelhőzet, illetve a köd egy része napközben is makacsul tarthatja magát. Máshol a látási viszonyok javulása, illetve a felhőzet szakadozása után hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szitálás a borult, ködös területeken bárhol előfordulhat. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A csúcsérték 12 és 19 fok között valószínű, a tartósan felhős, párás tájakon lesz hűvösebb.
Friss híreink:
Összeomlott az agrárgéppiac: nagyon rég nem láttunk ilyen rossz számokat
2024-ben jelentős mértékben visszaesett a mezőgazdasági gépforgalmazás Magyarországon, sőt, az alkatrész és a szerviz üzletág sem növekedett olyan mértékben, mint a helyzet indokolná - árulta el az Agrárszektornak Illés Zoltán, az AGROTEC Magyarország Kft. ügyvezetője. Ez a helyzet pedig nem is fog változni addig, amíg a piaci környezet kiszámíthatóbbá nem válik, illetve amíg meg nem nyílnak a gépbeszerzéseket támogató új pályázatok. A szakember szerint ráadásul annyira spórolnak a gazdák, hogy sokan már a karbantartási munkákból is csak a legszükségesebbek végzik el. Illés Zoltán beszélt arról is, mire lenne még szükség az ágazat fellendüléséhez, mi várható a következő időszakban, és hogy mely témák fognak előtérbe kerülni az idei siófoki Agrárszektor Konferencián.
Szakértő: érthetetlen, miért akarja Európa feláldozni az agráriumát
Érthetetlen, hogy miért akarja Európa feláldozni saját agráriumát, élelmiszer önrendelkezését, vállalkozásait és nem utolsósorban a fogyasztóit bármilyen külső hatalomnak. Sajnos a baromfiágazat kiemelten kerül a feláldozható ágazatok listájára a gazdasági, politikai kedvezmények sorában. Ezt érthetően igazságtalannak és méltánytalannak tartja a teljes európai baromfis társadalom - mondta lapunknak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A szakember a szektort sújtó további problémákról, ukrán nyomásról és a madárinfluenzáról is beszélt az Agrárszektornak. Továbbá kiderült az is, hogy valóban kell-e tojásdrágulásra számítanunk itthon.
Megválaszoljuk a nagy kérdést: kell ásni ősszel a kertben vagy sem?
Korábban még minden kertben alapvető munkafolyamat volt az őszi ásás. Azóta rengeteget változott a szemlélet, és a kutatások is bebizonyították, hogy ez a munkafolyamat nem mindig van a kertünk és a talajélet hasznára. De akkor milyen esetben jó, ha ásunk, és mikor hátrány?
A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:
Kiderült az igazság: ezért háromszor annyi egy croissant a pesti péknél, mint Párizsban
Mikor érkezik már meg az igazi gasztroforradalom Magyarországra? Miért nem élnek meg a fine dining éttermek? Mi köze van a Coldplaynek a hazai vendéglátószektor fellendüléséhez? Miért kerül egy pisztáciás croissant egy francia pékségben sokkal kevesebbe, mint itthon? - dr. Andrejszki Richárd, a Chef Market tulajdonosa válaszolt ezekre a kérdésekre, de betekintést enged a hazai vendéglátóipar szezonalitásának kihívásaiba is. A Pénzcentrumnak adott interjú során szó esett arról is, hogyan befolyásolja a beszállítói piacot a turisták összetétele, valamint a fine dining keresleti korlátairól. A nagy kérdés pedig továbbra is az, hazánkban vajon kialakulhat-e végre egy tudatosabb, gasztronómia-orientált vendégkör, vagy marad a vidéki kocsma, mint a társas összejövetel örökös színhelye.
Ingyen készíthetsz idén mosószert: ezért megéri most az erdőbe, parkokba menni
Ősszel gesztenyét sokan szeretünk gyűjteni. De dekoráció mellett számos más dolog miatt érdemes gyűjteni belőle néhány kilót. Hasznosíthatjuk úgy, hogy a háztartásunk vegyszermentesebb legyen: készíthetünk belőle környezetbarát folyékony mosószert házilag.