Már csak néhány nap és ismét együtt a hazai agrárszakma az Agrárszektor konferencián Siófokon!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Nagy István, Áder János, Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Több mint 400 mikotoxin ismert, melyek előfordulása és aránya a kliamtikus tényezők hatására jelentősen módosul. A fertőzött gabona sem élelmiszernek, sem takarmányozási célra nem használható fel egészségre gyakorolt káros hatása miatt. Emellett bioetanol-gyártásra sem alkalmas, hiszen a magas toxintartalom a folyamat hatékonyságát csökkenti, és a keletkező melléktermék takarmányozásra nem hasznosítható. Fontos kiemelni, hogy a termés nemcsak a termőföldön, hanem a tárolás során is fertőződhet. Sőt, a nem megfelelő tárolási körülmények is növelhetik a tétel mikotoxin tartalmát. Azonban a kórokozók nem csak mikotoxin szennyezést okoznak, hanem csökkentik a kukoricaszem csírázóképességét, tápanyagtartalmát, szárazanyagtartalmát és elszíneződést is okoznak - írja a NAK.
Leggyakrabban a Fusarium fajok által termelt toxinok jellemzőek -pl.: deoxinivalenol, zearalenon, fumonizin-, de a melegkedvelő Aspergillus fajok -pl.: aflatoxinok- jelentősége is egyre nő a klíma melegedésével. Emellett a Penicillium fajok által termelt másodlagos anyagcseretermékek is problémát okozhatnak. Minden évben számítani kell a kórokozók megjelenésére, de a kártétel mértéke jelentősen függ az évjárattól. A Fusarium fajok a fertőzött növényi maradványokon telelnek át elsősorban a talajfelszín közelében. A fertőzés többnyire sebzésen keresztül történik, de a kukoricaszemekről a kórokozó átterjedhet a csíranövényre is. Emellett a spórák a bibén keresztül is elindíthatják a fertőzést. A beteg magok elszíneződnek, és fehéres-rózsaszínes penészgyep alakul ki rajtuk. A Fusarium graminearum a legismertebb mikotoxinokat, az erős sejtméreg hatású DON-t (deoxinivalenol) és a reprodukciós szerveket és a májat is károsító ZON-t (zearalenon) termeli. Azonban a csoport nagyon változatos, mind a fajok, mind a termelt toxinok tekintetében.
Egyre jobban nő a melegkedvelő Aspergillus fajok jelentősége is, melyek közül leggyakrabban az Aspergillus flavus fordul elő. Elsősorban raktári kórokozó, de már virágzáskor a bibeszálon vagy a rovarok okozta sérüléseken keresztül is képes a fertőzésre. A tünetek többnyire a cső végén sárgászöld színű penészgyep formájában figyelhetők meg. Tárolás során a magas nedvességtartalom és a szellőztetés hiánya miatt létrejövő alacsony oxigénszint is növelheti a termény toxintartalmát. A kórokozó által termelt alfatoxinok a legkárosabbak, főként rákkeltő hatásuk miatt.
A Penicillium fajok szintén a sérült csöveket, szemeket fertőzik meg, melyeken kékeszöld penészgyep alakul ki. A gombák által termelt egyik jelentős mikotoxin az ochratoxin, ami a vese károsítása mellett rákkeltő hatású is.
A toxintermelő gombák ellen csak szántóföldön lehet hatékonyan védekezni, ami a megfelelő fajta választásával kezdődik. A legnagyobb biztonságot a rezisztens hibridek jelentik, azonban a cső tulajdonságai (pl.: felfelé álló cső, csőre simuló levelek) is jelentősen befolyásolják a fertőzést. Az alacsonyabb vetéssűrűséggel, korábbi vetéssel és harmonikus tápanyag-ellátással is jelentősen csökkenthető a fertőzés. A monokultúrás termesztés is növeli a fertőzési kockázatot, mivel a fertőzött növényi maradványokon a kórokozók hosszú ideig fennmaradhatnak. Ezért a vetésforgó használata és a fertőzött növényi maradványok talajba forgatása szintén csökkentheti a kártételt.
Közvetlenül a gombák ellen hatékony védekezés növényvédő szerrel többnyire nem érhető el, mivel a kezelés időzítése, a kijuttatás technológiája, a hibrid tulajdonságai és a klimatikus tényezők ezt is jelentősen befolyásolják. A rovarok, főként a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) elleni kémiai védelemre is nagy figyelmet kell fordítani, mivel a gombák fő fertőzési helyét a kártevők okozta sérülések jelentik.
Betakarítás előtt érdemes a fertőzöttség mértékét felmérni, mivel már a kombájn beállításával csökkenteni lehet a kisebb tömegű, fertőzött szemek betakarítási arányát. Emellett erős fertőzés esetén a betakarítás után minél hamarabb csökkenteni kell a szemek nedvességtartalmát. A tárolás során meg kell akadályozni, hogy a betárolt terményt víz érje, mivel a párás, nedves közeg kedvez a gombák számára is.