Ennek nem lesz jó vége: veszélyben a spanyol paprika?

agrarszektor.hu2025. március 18. 09:04

A paprika termőterületének zsugorodása várható a spanyol Almeríában. Az új, nehezen kivédhető kártevők megjelenése és az éghajlat változása kényszerít sok termelőt arra, hogy más kultúrával foglalkozzon a következő szezonban.

Spanyolországban, Almería körzetében a zöldségtermesztés körülményei igen kedvezőtlenek voltak az idei szezonban, egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt a Thrips parvispinus egyre növekvő kártétele miatt, amely idén a teljes paprikatermés 20-25%-át károsította - írta meg a FruitVeB. Antonio Ruiz, a Murgiverde értékesítési igazgatója szerint a hozamok alacsonyak, a költségek pedig folyamatosan emelkednek, így a kínálat elmarad a kereslettől, és az árak mindenütt magasak maradnak. Egyelőre ez pótolja a terményhiányt. A Murgiverde mintegy 1800 hektáron rendelkezik saját termesztésű növényekkel, amelyeknek körülbelül 60%-a biotermesztésből származik.

A paprika kínálata szűkösebb a szokásosnál: Almeriában az évnek ebben az időszakában még nagyon nagy mennyiségek vannak, Murcia viszont csak március vége és április eleje között számít jelentős volumenre. Eközben Hollandiában a kemény tél miatt késik a betakarítás, így a kereslet várhatóan a következő hetekben is jóval nagyobb lesz, mint a kínálat

- fejtette ki Antonio Ruiz.

A szakember rámutatott, hogy ha a kártevő hatása csak egy szezonra korlátozódna, akkor elviselhető lenne, de most már két egymást követő évben is jelentős károkat okozott ez a rovar, amelyet először a dísznövény kultúrákban észleltek. Bár egyes termelők továbbra paprikát fognak termeszteni, mások inkább a kevésbé kockázatos kultúrákat részesítik előnyben, mivel ezt a károsítót valóban nehéz kiirtani. Ezért a 2025/2026-os szezonban a paprika termőterületének csökkenésére számítanak - foglalta össze a kilátásokat Antonio Ruiz.

A szakember szerint nemcsak a Thrips parvispinus, hanem más új kártevők, például az atkák és a levéltetvek is a szokásosnál nagyobb számban vannak jelen. Ezek a károsítók minden eddiginél aktívabbak, mivel az éghajlatváltozás miatt emelkedik az átlaghőmérséklet, és ez a korábbiaknál hosszabb nyarat és rövidebb, de intenzívebb telet hoz.

Szerintem ez egy strukturális probléma, amely csak rosszabb lesz, és meg kell tanulnunk együtt élni vele az európai szabályozás által megengedett eszközökkel. Almeriában például több preventív növényvédelmi kezelést kell majd alkalmaznunk. Nagy erőfeszítésekre kényszerülünk, de Almeria termelői mindig is bátornak és a változásokhoz alkalmazkodni képesnek bizonyultak

- összegezte Antonio Ruiz.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
fruitveb, paprika, kártevők, zöldségtermesztés, csökkenés, éghajlatváltozás, spanyol, kártevő, termőterület, spanyolország, paprikatermesztés, rovarkártevő,