Fagyveszély Závodon: így mentik a kajszibarackokat a gazdák

Fagyveszély Závodon: így mentik a kajszibarackokat a gazdák

agrarszektor.hu
A fagyveszély miatt Závodon a gazdák füstöléssel próbálják megóvni a kajszibarackfákat az éjszakai lehűléstől. Bár a módszer nem mindig túl hatékony, néhány fokos hőmérséklet-emelkedést biztosíthat a gyümölcsösben.

Néhány nap és jön az Agrárium 2025 konferencia! Szerezze meg jegyét még most!

Figyelem! Az országos főállatorvos rendkívüli előadást tart a konferencián az aktuális járványhelyzetről, ne maradjon le!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!

Závodon így készültek az éjszakai műszakra: távoznak a felhők, érkeznek a fagyok, viszont a kajszibarackok tehetetlenül ácsorognak a gyümölcsösben, így egyedül a gazdák tudják őket megvédeni a hidegtől. A helyiek füstöléssel próbálják megóvni a fákat - írja az Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hétfőn este 9-kor az ország nagy részén -3 és +2 fok között mozogtak a hőmérsékletek, de Bánkúton és Galyatetőn -6, míg a Kékesen már akkor -7 fokot mutatott a hőmérő. Mostantól már a délebbi területeken is csökkenni fog a felhőzet, s ezzel együtt zuhanni kezdenek majd a hőmérsékletek is. Nem a leghatékonyabb módszer, azonban igen elterjedt a füstölés. Ennél az esetnél egy jól füstölő agyag begyújtásával próbálják meg visszatartani a felszín erőteljes lehűlését, ezzel azonban csak néhány fokos melegedést lehet elérni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Mit tehetünk most a sikeres búza termésért? (x)

Az őszi búza termesztése mindig is meghatározó szerepet töltött be a mezőgazdaságban. A siker kulcsa a megfelelő fajtaválasztás, az okszerű tápanyagellátás, valamint a precíz növényvédelem.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?