agrarszektor.hu • 2025. március 18. 09:46
A fagyveszély miatt Závodon a gazdák füstöléssel próbálják megóvni a kajszibarackfákat az éjszakai lehűléstől. Bár a módszer nem mindig túl hatékony, néhány fokos hőmérséklet-emelkedést biztosíthat a gyümölcsösben.
Závodon így készültek az éjszakai műszakra: távoznak a felhők, érkeznek a fagyok, viszont a kajszibarackok tehetetlenül ácsorognak a gyümölcsösben, így egyedül a gazdák tudják őket megvédeni a hidegtől. A helyiek füstöléssel próbálják megóvni a fákat - írja az Időkép.
Hétfőn este 9-kor az ország nagy részén -3 és +2 fok között mozogtak a hőmérsékletek, de Bánkúton és Galyatetőn -6, míg a Kékesen már akkor -7 fokot mutatott a hőmérő. Mostantól már a délebbi területeken is csökkenni fog a felhőzet, s ezzel együtt zuhanni kezdenek majd a hőmérsékletek is. Nem a leghatékonyabb módszer, azonban igen elterjedt a füstölés. Ennél az esetnél egy jól füstölő agyag begyújtásával próbálják meg visszatartani a felszín erőteljes lehűlését, ezzel azonban csak néhány fokos melegedést lehet elérni.