A Bizottság lépésének hátterében egy egyszerű gazdasági realitás áll: a fiatal, egészségtudatos európaiak egyre kevesebb alkoholt fogyasztanak. Az ágazat évek óta csökkenő kereslettel és kiszámíthatatlan szüretekkel küzd, helyzetét pedig tovább súlyosbítja Donald Trump fenyegetése, miszerint 200 százalékos vámot vethet ki az EU-s borokra.
A fő probléma, hogy túl sok bortermelő van és túl kevés fogyasztó. Az egyéb nehézségek - mint a szélsőséges időjárás, a növényvédő szerek, üveg és munkaerő magas költségei, illetve a túlzott EU-s bürokrácia - mind másodlagosak. Bár ezek egyenként súlyosan érintik a gazdákat, paradox módon segítenek csökkenteni az ágazat túltermelését - írja a Politico.
A Bizottság tervei szerint az EU-s pénzeket felhasználhatják a szőlőültetvények kivágásának finanszírozására és a többletbor ipari alkohollá történő átalakítására Emellett lehetővé tennék az országoknak, hogy csökkentsék vagy akár le is állítsák az új szőlőtelepítési engedélyek kiadását. A kereslet növelése érdekében az ágazat kérte a promóciós programok megkönnyítését belföldön és külföldön egyaránt, valamint az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes borok előállítási és értékesítési folyamatának egyszerűsítését. Ez utóbbi kategória bár még kis szegmens, de a leggyorsabban növekvő területnek számít.
Az alkoholipar vezetői már lobbiznak is az európai politikusoknál, hogy megmentsék ágazatukat a kereskedelmi háborútól. Az EU legnagyobb alkoholtermelő nemzeteinek vezetői a bor-, pezsgő- és whiskygyártók érveit hangoztatják, és mérsékletre intenek a kereskedelmi feszültségek közepette.