Elfogadta a kormány a Nemzeti Vidékstratégiát

agrarszektor.hu
A kormány szerdai ülésén elfogadta a Nemzeti Vidékstratégiát (NVS) - jelentette be Giró-Szász András Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón, hangsúlyozva: a kormány kitörési pontként tekint a mezőgazdaságra - számol be az MTI.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország több élelmiszer előállítására képes, mint amit elfogyaszt, ezért a mezőgazdaság stratégiai ágazatként kezelendő - mondta a kormányszóvivő.

Hozzátette: a kormány olyan viszonyokat kíván teremteni ezen a területen, hogy minél többen válasszák a jó minőségű, helyben termelt, egészséges - GMO-mentes - magyar élelmiszert. Ezért helyre kívánja állítani minden tekintetben a magyar vidék becsületét és vonzerejét, gazdasági alapjait; ezeket a célokat szolgálja a Nemzeti Vidékstratégia.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt emelte ki, hogy az NVS elfogadásával Magyarországnak újra van vidékfejlesztési programja. A miniszter emlékeztetett: a kormány által most elfogadott Nemzeti Vidékstratégiával sikerült betölteni azt a hosszú évek óta ezen a területen tátongó űrt, amely miatt a vidék tervek, elképzelések nélkül sodródott. Ez a program hosszú társadalmi vita eredményeként született meg - tette hozzá.

Utalt arra: a stratégia célja, hogy a magyar vidék versenyképes legyen más országok vidéki tájaival. Azaz megélhetést és egészséges környezetet nyújtson, a vidék gerincét adó mezőgazdaság pedig a magyar gazdaság húzóágazata legyen.

Emlékeztetett: miközben a program kidolgozása folyt, a stratégia célkitűzéseinek megvalósítása már több területen is megkezdődött. Ennek is köszönhető - hangoztatta Fazekas Sándor -, hogy az ország múlt évi gazdasági növekedésében is kulcsszerepet játszott.

A jövőről szólva kiemelte: kulcskérdés, hogy milyen az előállított élelmiszerek minősége, és a jövőben lesz-e elegendő belőlük. Ezért a stratégia leszögezi, hogy a most elfogadott program a családi gazdaságokat támogatja, ösztönözve, hogy az emberek vidéken találjanak megélhetést. Emellett a vidékfejlesztési tárca egy olyan, sokszínű, változatos európai mezőgazdasági modell mellett kötelezte el magát, amely megóvja a környezeti és természeti értékeket, valamint biztosítja a fenntartható gazdálkodást, az egészséges élelmiszerek előállításának lehetőségét, a munkahelyek megőrzését és újak létrehozását.

A most elfogadott program szolgálja azt is, hogy a magyar élelmiszerek minél magasabb feldolgozottságúak legyenek, növekedjen a versenyképesség mind bel-, mind külföldön. A helyi feldolgozás és értékesítés szintén hangsúlyos helyen szerepel a stratégiában.

A miniszter tájékoztatása szerint az NVS célul tűzi ki, hogy a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma a jelenlegi 430 ezerről 700 ezerre emelkedjen 2020-ig. A fiatalgazdák arányát is szeretnék emelni az ágazatban ebben az évtizedben a mostani 21,6 százalékról 30 százalékra. Továbbá a helyi értékesítés piaci arányát a jelenlegi 7 százalékról 20 százalékra növelnék.

A miniszter kitért arra, hogy elkészült a sertéságazat fejlesztését célzó ágazati program. Jelezte: a szakemberek munkálkodnak egyebek között a baromfiágazat fejlesztését szolgáló terveken, valamint a zöldség- és gyümölcsszektor fejlesztési lehetőségeinek kidolgozásán is.

Az MTI kérdésére válaszolva közölte: az NVS végrehajtására - amelynek keretét a Darányi Ignác Terv adja - 2013 végéig mintegy 300 milliárd forint áll rendelkezésre. Az azt követő időszakban pedig várhatóan évente mintegy 600-700 milliárd forintos forrással lehet az ágazatban számolni. Jelezte: a Nemzeti Vidékstratégiát személy szerint ő jegyzi mint előterjesztő miniszter, a program pedig azonos azzal, amit a korábbi parlamenti államtitkár, Ángyán József által vezetett szakmai stáb elkészített.

 

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58