Brüsszelben azért küzdenek, hogy mindenki meg tudjon élni a munkájából

agrarszektor.hu
Az a célja az Európai Bizottságnak (EB), hogy a mezőgazdasági termelői árak növekedjenek és a gazdálkodók meg tudjanak élni munkájukból - állapította meg agrárszektor.hu-hoz eljuttatott helyzetértékelésében Phil Hogan mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős európai biztos. Az EB a piaci válságok kezelésére szolidaritási támogatáscsomagokat léptetett életbe, de Phil Hogan szerint több más fronton is lépésekre van szükség. A biztos több javaslatot is benyújt majd a közeljövőben az erősebb és fenntarthatóbb uniós agrár-élelmiszeripari ágazat kialakítása érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság júliusban döntött arról, hogy összesen 500 millió eurós intézkedéscsomaggal támogatja az EU tejágazatát. A teljes összegből 9 543 566 eurót fordítanak a magyarországi gazdaságok támogatására, ami várhatóan valódi többletértéket tud nyújtani azoknak a magyar tejtermelőknek is, akik régóta a saját bőrükön tapasztalják az ágazati válságot - állapította meg helyzetértékelő elemzésében Phil Hogan.

A családi gazdaságok mellett áll a bizottság

A tejkvóták 2015-ös megszüntetésével elkerülhetetlen zavar következett be a piacon. Ebben a kritikus időszakban az Európai Bizottság válaszlépésként 1,5 milliárd euró új forrást tett hozzáférhetővé az európai agrár-élelmiszeripari ágazat javára. Ez az elkötelezettség a biztos szerint az egymással versengő költségvetési igények jellemezte időszakban különösen jelentős eredménynek mondható. A források rendelkezésre bocsátása egyúttal jól tükrözi, hogy az uniós tejtermelőket érintő jelenlegi árválság igen súlyos, de a bizottság családi gazdaságok támogatása melletti elköteleződése szilárd.

"Jómagam egy kis írországi farmon nőttem fel, így nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy mennyi fáradságos munkával jár a gazdálkodás, és hogy az ebből élőket milyen komolyan érinti az áringadozás" - fogalmaz Phil Hogan. Megállapítja: a bizottság korábbi intézkedései kedvező hatást gyakoroltak a sertéshúságazatra, ami azt vonta maga után, hogy ma már határozott fellendülés mutatkozik az árakban. Bízik abban, hogy a legújabb intézkedések hasonlóképpen jelentős hatással lesznek arra, hogy a gazdaságok milyen tejárak mellett működnek.

Pénzt kap, aki önként csökkenti a termelést

Az új közös agrárpolitika (KAP) jóval piacorientáltabb, mint korábban. A tejpiacon ugyanakkor még nem valósult meg a kellő egyensúly, és ez indokolja az új intézkedéscsomagot is. Az 500 millió euróból 150 milliót fordítanak a termelés jelentős arányú csökkentésének ösztönzésére, amit még idén meg akarnak valósítani. Egyszerű, közvetlen, az unió egészére kiterjedő rendszerről van szó, amely közvetlen pénzügyi ösztönzőt nyújt azoknak a tejtermelőknek, akik önként vállalják, hogy csökkentik termelésüket - jelentette ki a biztos.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az 500 millió eurós uniós finanszírozást a tagállamok 350 millió euróval kiegészíthetik, ami azt jelenti, hogy unió-szerte potenciálisan összesen 850 millió euró állhat rendelkezésre a nehéz helyzetben lévő gazdálkodók támogatására. Phil Hogan szerint lényeges, hogy a tagállamok késedelem nélkül, egyszerűen és átláthatóan hívják le a szóban forgó finanszírozást, hogy a gazdálkodói közösség hozzájusson ahhoz a támogatáshoz és biztonsághoz, amelyre szüksége van. "Nincs ok a késedelemre, és remélem, hogy az intézkedések végrehajtását a lehető legrövidebb időn belül megtapasztalhatjuk" - szögezte le.

Nincs garancia az újabb intézkedéscsomagokra

Phil Hogan szerint a bizottság szolidaritási csomagjai erőteljes támogatóintézkedésekkel állnak a gazdálkodók mellé e bizonytalan időszakban. Ám semmi sem garantálja, hogy ilyen intézkedéscsomagok a jövőben is rendelkezésre állnak majd. Így több fronton kell tenni azért, hogy az európai agrár-élelmiszeripari ágazat ellenálljon az áringadozásoknak és a piaci kihívásoknak.

"Munkám során az első dolgom az volt, hogy a közös agrárpolitika egyszerűbb és méltányosabb legyen a gazdálkodók szempontjából" - húzta alá a biztos. Létrehozta az úgynevezett agrárpiaci munkacsoportot, amelynek feladata, hogy elemezze, szükség van-e olyan új jogszabályokra, amelyek a mezőgazdasági termelők élelmiszerláncon belüli stabil pozícióját biztosítják.

Több konkrét javaslat benyújtása várható

"Az elkövetkező évben több javaslatot fogok benyújtani, amelyek egy erősebb és fenntarthatóbb agrár-élelmiszeripari ágazat jövőbeli kialakítására törekszenek" - fogalmazott Phil Hogan. Hozzátette: a végső cél az, hogy a mezőgazdasági termelőknek fizetett árak végre emelkedjenek, hogy a termelők meg tudjanak élni a munkájukból, és továbbra is biztonságos, jó minőségű élelmiszereket biztosítsanak a polgárok számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06