Nyolcpontos tervvel harcol a kormány a brüsszeli eurómilliárdokért

Nyolc lényeges pontot tartalmaz az az előzetes tárgyalási álláspont, amelyet a 2020 utáni új uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP) folyó tárgyalásokon képviselne a kormány. Az Európai Bizottság várhatóan november 29-én ismerteti konkrét KAP-javaslatait, de korábban nyilvánosságra hozott vitaanyagában a Közös Agrárpolitikára vonatkozó öt forgatókönyv közül csak egy tartalmazott biztos forrásnövekedést. Bizonytalanságot okozhat, hogy az új KAP részleteiről a tagországoknak úgy kell majd tárgyalniuk a soros bolgár elnökség ideje alatt 2018 első félévében, hogy a bizottság csak jövő májusban ismerteti új költségvetési ciklusra vonatkozó pénzügyi javaslatait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyelőre előzetes tárgyalási álláspontot alakított ki a kormány a 2020 utáni KAP-pal kapcsolatban, mivel még nem láttak napvilágot az Európai Bizottság konkrét javaslatai - közölte Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára egy szakmai konferencián. Az EB várhatóan november 29-én ismerteti hivatalos KAP-elképzeléseit, amelyekről ezt követően indulhatnak meg a tagországi egyeztetések.

A kormány előzetes álláspontja nyolc lényeges pontot tartalmaz:

- az agrárpénzeket az agrártermelők kapják meg

- ne legyen a KAP-ban gyökeres átalakítás

- meg kell tartani a jelenlegi támogatottsági szintet

- új KAP-célokhoz új forrásokat kell rendelni

- erős, kétpilléres - közvetlen kifizetéseken és vidékfejlesztési támogatásokon nyugvó - KAP-ra van szükség

- fenn kell tartani az első pilléren belüli termeléshez kötött támogatásokat (és ezeket ki kell terjeszteni a sertés- és a baromfiszektorra is)

- ne legyen semmilyen renacionalizálás az egyes pillérben, vagyis ne írják elő a közvetlen kifizetések társfinanszírozását

- maradjon meg a két pillér közötti átcsoportosítási lehetőség

Magyarország a jelenlegi, 2014-2020 közötti KAP-ban összesen 12,36 milliárd eurós uniós agrárgazdasági támogatást kap, amelyből a közvetlen kifizetések mintegy 8,9 milliárd, a vidékfejlesztési támogatások 3,43 milliárd euróval részesednek. Így Magyarország a KAP teljes költségvetésén belül 3,19 százalékos részarányt képvisel, és a kormány legalább e szintet szeretné megtartani 2020 után is.

Ma ugyanakkor bizonytalanságot okoz, hogy az Európai Bizottság korábban nyilvánosságra hozott vitaindító anyagában a KAP-pal kapcsolatban öt forgatókönyvet is felvázolt, de ezek közül csak egy tartalmazott biztos forrásnövekedést a 2020 utáni időszakra. A felvázolt szcenáriók között - amelyek egyelőre nem tekinthetők bizottsági álláspontnak - a KAP teljes megszüntetése, változatlanul hagyása, illetve több lehetséges átalakítási verzió is szerepel.

Az Európai Bizottság várhatóan november 29-én áll elő azokkal a hivatalos javaslatokkal, amelyek a 2020 utáni Közös Agrárpolitikára vonatkoznak - közölte Czerván György. Az ezt követő konkrét jogszabály-alkotási folyamat a soros bolgár elnökség idejére - 2018 első félévére - esik majd. Mivel az Európai Bizottság előreláthatóan 2018 májusában hozza csak nyilvánosságra a 2020 utáni költségvetési javaslatot, az új KAP-ról úgy kell majd tárgyalni, hogy nem lesz ismert, mennyi forrást lehet elosztani - állapította meg Czerván György.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?