Fazekas: aggályos lehet az új Közös Agrárpolitika végrehajtása

agrarszektor.hu
A jelenleginél jóval egyszerűbb Közös Agrárpolitika (KAP) elfogadását szorgalmazza az uniós szintű tárgyalásokon Magyarország. Elutasítjuk azonban, hogy a nemzeti társfinanszírozás a KAP egyes pillérébe kerüljön, ezzel ugyanis több pénzhez juthatnának a nyugat-európai országok gazdái. A tervezett új KAP végrehajtása magyar vélemények szerint aggályosnak tűnik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fontos kérdés, hogy az unió következő költségvetésében mekkora összeg áll majd rendelkezésre a Közös Agrárpolitika finanszírozására - hangsúlyozta Brüsszelben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Magyarország a KAP forrásainak megtartásában érdekelt, ennek érdekében pedig hajlandó uniós költségvetési hozzájárulását növelni. Ugyanakkor Magyarország elutasítja, hogy a nemzeti társfinanszírozást bevezessék a KAP egyes pillérében (a közvetlen támogatásoknál), és a jelenleginél sokkal egyszerűbb Közös Agrárpolitika elfogadását szorgalmazza az uniós tárgyalásokon.

A miniszter szerint ha az egyes pillérbe bekerülne a nemzeti társfinanszírozás, azt eredményezné, hogy a gazdagabb nyugat-európai országok több pénzt tudnának juttatni gazdáiknak és ezzel egyidejűleg csökkene hozzájárulások a közös költségvetéshez.

Mindez egyrészt a KAP renacionalizációjához vezetne, másrészt további indokolatlan versenyelőnyt jelentene a nyugat-európai gazdáknak - tette hozzá a tárcavezető.

Fazekas Sándor

A bizottság terveinek legfontosabb új eleme, hogy a tagállamok a KAP mindkét pillérére - a közvetlen kifizetésekre és a vidékfejlesztési támogatásokra - kiterjedő stratégiai terveket dolgoznának ki, amelyeket a bizottság hagyna jóvá. Ennek gyakorlati megvalósítása viszont aggályosnak tűnik, elsősorban a KAP első pilléres támogatásainál. Magyarország azt várja az Európai Bizottságtól, hogy akár példákon keresztül is világítsa meg, hogy a gyakorlatban hogyan működne az új rendszer a végrehajtás során. Szintén új megoldások várhatók a zöldítésben, mivel a bizottság szakítana a 2013 óta meglévő szabályokkal és új megoldásokat vezettetne be.

Magyarország elképzelései az új uniós KAP-pal kapcsolatban összhangban vannak a Visegrádi Négyek és Horvátország mezőgazdasági minisztereinek január 25-én, Budapesten elfogadott nyilatkozatával is.

Az uniós bolgár elnökség célja, hogy a március 19-i tanácsülésen az agrárminiszterek közös dokumentumot (úgynevezett következtetéseket) fogadjanak el a KAP 2020 utáni irányairól. A miniszteri vita alapjául az Európai Bizottság tavaly november végén megjelent közleménye szolgál, amely javaslatot tesz az új Közös Agrárpolitika kereteire. A 2020 utáni uniós költségvetésre (többéves pénzügyi keretre) vonatkozó javaslat május végére várható, amelyről a döntést a miniszterelnökök hozzák majd meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?