A jövő európai agráriumában elengedhetetlen lesz a tudásmegosztás

A jövő európai agráriumában elengedhetetlen lesz a tudásmegosztás

agrarszektor.hu
Az Európai Unió Agrárkutatási Állandó Bizottságának Stratégiai Munkacsoportja az elmúlt napokban mandátumának ötödik, online ülését tartotta. A munkacsoportot társelnökként vezető Juhász Anikó helyettes államtitkár kiemelte, hogy az Agrár Tudás- és -Innovációs Rendszer felépítésére létrejött munkacsoport munkája stratégiai jelentőségű. A munkacsoport rendszeres megbeszélései hatékonyan segítik, hogy a tagországok a legjobb európai gyakorlatokat megismerve a gazdálkodók számára hasznos tudásátadási és innovációs szolgáltatásokat és intézkedéseket tervezhessenek - tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A több mint hetven, szinte minden európai országot képviselő részvevő a háromnapos eseményen megvitatta, hogy a Közös Agrárpolitikában 2023-tól bevezetendő Agrárkutatási, Innovációs és Tudásmegosztási Rendszer (AKIS) miként szolgálhatja legjobban a modern és tudásalapú gazdálkodást. A három nap alatt közel 25 bizottsági-, nemzeti, valamint Horizont 2020-as projekteket bemutató előadás hangzott el, amely felölelte a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervezésének folyamatában megtett nemzeti lépéseket az AKIS rendszerének megerősítésére, különösképpen az oktatás, szaktanácsadás terén.

A résztvevőknek lehetősége nyílt arra, hogy megosszák egymással a következő támogatási időszak tervezési tapasztalatait. Ezek közt szerepeltek a jó gyakorlatok megismerése, az AKIS rendszerhez kapcsolódó új beavatkozások bevezetésének kihívásai, mint például a képzés-, továbbképzés, a tanácsadás, az Európai Innovációs Partnerségben (EIP) működő operatív csoportok működése, az innovációs támogatás, a kutatással, és a tudáscserével összefüggő feladatok megfogalmazása a 2023 utáni időszakra.

Az előadók kitértek arra, milyen lépéseket tehetnek a tervezők azért, hogy csökkenjenek a gazdálkodók adminisztratív terhei. Hogyan lehet hatékony irányítási rendszereket tervezni, miként tud az EIP-hálózat hozzájárulni a tudásátadáshoz. A következő ülésre várhatóan június elején kerül sor, a téma akkor a digitalizáció tudásátadáshoz történő hozzájárulása lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?