Változott a szabályozás: már csak így lehet traktort vezetni Magyarországon

Változott a szabályozás: már csak így lehet traktort vezetni Magyarországon

agrarszektor.hu
Fontos változás történt a mezőgazdasági gépek műszaki vizsgáztatása és környezetvédelmi felülvizsgálata terén. A jogszabálymódosítás értelmében több jármű-kategória is bekerült az időszakos vizsgálat kötelezettjei közé. Az új szabályok a kihirdetését követő ötödik napon lépnek hatályba, tehát január 25-én.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fontos változás történt a mezőgazdasági gépek műszaki vizsgáztatása és környezetvédelmi felülvizsgálata kapcsán - olvasható a Világgazdaság oldalán. Az építési és közlekedési miniszter frissen megjelent rendeletmódosítása nemcsak a jármű-kategóriák megnevezését és a járműbe szerelt e-segélyhívó időszakos megvizsgálását, hanem a járművek, járműalkatrészek típusjóváhagyását is érinti. A jogszabálymódosítás már a Magyar Közlönyben is megjelent, és a kihirdetését követő ötödik napon vagyis január 25-én lép hatályba.

A jogszabályváltozás része a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendelet módosítása is. Ez kimondja, hogy a jövőben a T4.1b, a T4.2b és a T4.3b jármű-kategóriába tartozó mezőgazdasági vontatónál, vagyis a traktornál és a  T1b, T2b, T3b, T4.1b, T4.2b, T4.3b jármű-kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató pótkocsijánál is alkalmazni kell azt a szabályt, hogy az időszakos vizsgálat határidejét

  • új jármű esetén négy évben,
  • használt jármű esetén az első használatba vétel évét követő három naptári éven belül három évben,
  • három naptári éven túl két évben kell meghatározni.

Ugyanez az OT betűjelű különleges rendszámmal üzemeltetett muzeális jellegű járműnél, valamint a T1, T1a, T2, T2a, T3, T3a, T4, T4.1a, T4.2a, T4.3a jármű-kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató és a kizárólag ehhez tartozó mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatható pótkocsi esetén öt év. Mindez több bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Ezzel párhuzamosan módosult a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló rendelet. Ez alapján a rendelet hatálya immár kiterjed a T1b, T2b, T3b, T4.1b, T4.2b, T4.3b kategóriába sorolt járműre is. Fontos változás, hogy a rendelet hatálya nem terjed ki

  • a muzeális jellegű gépjárműre,
  • a kizárólag belföldön üzemben tartott T5, T1b, T2b, T3b, T4b, T4.1b, T4.2b, T4.3b kategóriába tartozó gépjárműre,
  • az 1980. január 1. előtt első alkalommal forgalomba helyezett, dízelmotorral meghajtott gépjárműre,
  • valamint az 5E, 5Z környezetvédelmi osztályba sorolt gépjárműre.
EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?