Változott a szabályozás: ez rengeteg magyar vállalkozást érint

Változott a szabályozás: ez rengeteg magyar vállalkozást érint

agrarszektor.hu
Több ponton is módosult és kibővült a KKV-k Feldolgozóipari Energiaköltség és Beruházási Támogatási Programja. A változások a projekt főbb elemeit is érintik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Január 13-án főbb pontjaiban módosították, illetve kibővítették a 2022. október 20-án nyílt KKV-k Feldolgozóipari Energiaköltség és Beruházási Támogatási Programját - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A változások az „A” komponens esetében, a feldolgozóipari vállalkozásoknál a következők:

  • A regisztráció legkésőbb 2023. április 30. 19:00-ig kezdeményezhető.
  • A korábban regisztrált, 2022. október, november, december havi számlák mellet már a 2023. január, február és március havi számlákat is figyelembe lehet venni.
  • A támogatás alapja a 2021. október, november és december havi, illetve a 2022. október, november, december hónapokra vonatkozó, számlával igazolható földgáz, villamosenergia és távhő havi nettó (mértékegységre számított) átlagárak növekménye, szorozva a 2022. év azonos havi fogyasztásokkal, illetve a 2023. január, február, március havi, számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagárak növekménye szorozva a 2023. év azonos havi fogyasztással. Az ÁFA és az egyéb, nem közvetlenül az energiaköltségekhez kapcsolódó tételek nem minősülnek elszámolható költségnek.
  • A támogatás mértéke a teljes elszámolható költség 50%-a.
  • Támogatás igénylése során a támogatási kérelmek a sikeres regisztráció és a jogosultság Támogató általi megállapítását követően nyújthatók be, melyek befogadására a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, de legkésőbb 2023. június 30-ig meghosszabbítva van lehetőség.
  • A támogatásról szóló döntés nem lehet későbbi, mint 2023. december 31. A támogatások kifizetése teljesíthető a 2023-mas évben is.
  • Akik a 2022-es évi költségszámlákat még nem számolták el, azoknak a regisztráció határideje 2023. január 31. marad. A 2023-mas évi számlák regisztrációs felülete szintén 2023. január 31. napjától érhető el.

Változások léptek életbe a „B” komponens esetében, a feldolgozóipari vállalkozásoknál is. Ide a következők tartoznak:

  • Támogatás alapja a beruházás hitellel érintett nettó összköltségéhez kapcsolódó, maximum 15% önerőt kiegészítő vissza nem térítendő támogatás, válságtámogatás esetén vállalkozásonként maximum 500 ezer eurónak megfelelő forintösszeg, csekély összegű támogatás esetén vállalkozásonként maximum 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeg.
  • Támogatás igénylése esetében a támogatási kérelmek a jogosultság Támogató általi megállapítását követően 2023. december 15-ig nyújthatók be.
  • A támogatásról szóló döntés nem lehet régebbi, mint 2023. december 31.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?